Domowy dżem morelowy
zagłosuj teraz
Jeśli uwielbiasz morele, dlaczego nie zrobić z nich dżemu, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok! Te małe pomarańczowe i lekko cierpkie owoce delikatnie rozbudzą Twoje kubki smakowe :-) Łatwy do zrobienia, ten przepis wymaga tylko 3 składników! Będziesz dumny, mogąc rozsmarować swój domowy dżem na kromkach tostów i brioszek ;-) Dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom i filmom wideo nie pominiesz żadnego z etapów przygotowania ;-)
Składniki
15
Szacowany koszt: 3.38Euros€ (0.23€/porcja)
Materiały
- słoiki na dżem
- garnek
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
- Morele umyć i przepołowić. Usunąć pestki.
Umieścić morele w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. - Postaw garnek na ogniu, zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gdy mieszanina się zagotuje, gotować przez 30 do 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Aby sprawdzić, czy jest ugotowany, weź łyżkę i nabierz trochę dżemu po 30 minutach. Umieść dżem na zimnym talerzu. Jeśli zastygnie, jest gotowy, w przeciwnym razie będzie musiał gotować się przez kolejne 10 do 15 minut.
- Wlać dżem do słoików, szczelnie zamknąć i natychmiast odwrócić słoiki do góry dnem. Trzymaj słoiki odwrócone do góry dnem, aż ostygną. Pozwoli to wysterylizować słoiki.
- Dżem morelowy jest już gotowy!
Obserwacje
Jeśli chcesz nadać dżemowi morelowemu więcej smaku, ugotuj go z kilkoma migdałami z pestek moreli (na 500 g moreli dodaj 3). W tym celu należy przełamać pestki na pół i wyjąć znajdujące się w nich migdały.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!