Gorący olej do domowej pizzy
Masz ochotę na kolację przed telewizorem? Oto domowa pizza, którą można położyć na wierzchu i jeść palcami! A dla urozmaicenia wystarczy odrobina gorącego oleju :-) W rzeczywistości można ją łatwo zrobić samemu! Oliwa z oliwek, papryczka chilli, czosnek, tymianek i... to wszystko! Znasz fana pizzy, który nie może przestać dodawać gorącej oliwy do swojego dania przed jego zjedzeniem? Podaruj im ten olej! Gwarantowany sukces ;-)
Składniki
Materiały
- 1 butelka 25 cl
Przygotowanie
- Przekrój ząbek czosnku na pół. Dodaj papryczkę chilli, ząbek czosnku i gałązki tymianku do butelki.
- Wlać oliwę z oliwek do butelki i zamknąć. Przed użyciem pozostawić do maceracji na około 30 dni w suchym miejscu z dala od światła.
- Jest gotowy, możesz go podarować jako prezent lub po prostu zachować na swoje imprezy z pizzą!
Obserwacje
Butelka: można użyć butelki z oliwą z oliwek i po prostu dodać składniki bezpośrednio. Nie są one wypełnione po brzegi, więc można dodawać składniki bez usuwania oliwy.
Papryczki chilli: jeśli chcesz, możesz dodać więcej papryczek chilli.
Czas odstania: Jeśli się spieszysz, umieść składniki w gorącym oleju na małym ogniu i pozostaw do zaparzenia na 5 minut. Pozostaw olej do ostygnięcia i przelej do butelki. Pozostawić na 1 tydzień w suchym miejscu z dala od światła.