Jak gotować cukinię w piekarniku?
Aby uzyskać lekko grillowany efekt, nie ma nic lepszego niż pieczenie cukinii w piekarniku! Pokrojone w słupki wyglądają prawie jak małe chipsy :-) Świetna wskazówka, jak zachęcić całą rodzinę do jedzenia warzyw! Podzielimy się z Tobą naszymi przyprawami i, oczywiście, dokładnym czasem gotowania idealnych cukinii pieczonych w piekarniku ;-)
Składniki
Materiały
- 1 blacha do pieczenia
- 1 arkusz papieru do pieczenia
- 1 miska na sałatkę
Przygotowanie
- Umyj cukinię. Jeśli jest organiczna, zachowaj skórkę, w przeciwnym razie obierz ją.
Pokrój cukinię wzdłuż na 3 części, a następnie pokrój każdy kawałek na słupki.
W salaterce wymieszaj kawałki cukinii z solą, oliwą z oliwek i czosnkiem w proszku. - Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Umieść słupki cukinii na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 20 minut. - Po wyjęciu blachy z piekarnika natychmiast podawaj! Smacznego :-)
Obserwacje
Jakich cukinii powinienem użyć?
Tutaj użyliśmy długich, zielonych cukinii, ale nie wahaj się użyć również żółtych, które dodadzą koloru na talerzu. Jeśli chodzi o okrągłe cukinie, zalecamy zachowanie ich do nadziewanych cukinii, ponieważ będą idealne.
Jakich dodatków powinienem użyć do cukinii?
Nasz wybór ziół jest prosty, ale możesz dodać dowolny smak: zioła prowansalskie, paprykę, curry w proszku, tymianek itp. Po ugotowaniu cukinie będą również doskonałe z ketchupem lub sosem barbecue, podobnie jak frytki ;-)
Ile cukinii na osobę?
Zwykle dopuszczamy 250 g cukinii na osobę. Dostępne są różne rozmiary:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g