Jak piec cukinię w piekarniku?

zagłosuj teraz
Side dish
1 porcji
łatwe
25 min

Aby uzyskać lekko grillowany efekt, nie ma nic lepszego niż pieczenie cukinii w piekarniku! Pokrojone w słupki wyglądają prawie jak małe frytki :-) Świetna wskazówka, jak zachęcić całą rodzinę do jedzenia warzyw! Podzielimy się z Tobą naszymi przyprawami i, oczywiście, dokładnym czasem gotowania idealnych cukinii pieczonych w piekarniku ;-)

Składniki

1

Materiały

  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 arkusz papieru do pieczenia
  • 1 miska na sałatkę

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min
  • Umyj cukinię. Jeśli jest organiczna, zachowaj skórkę, w przeciwnym razie obierz ją.
    Pokrój cukinię wzdłuż na 3 części, a następnie pokrój każdy kawałek na słupki.
    W misce wymieszaj kawałki cukinii z solą, oliwą z oliwek i czosnkiem w proszku.
  • Jak piec cukinię w piekarniku? - Przygotowanie krok 2Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż słupki cukinii i piecz przez 20 minut.
  • Po wyjęciu blachy z piekarnika natychmiast podawaj! Smacznego :-)

Obserwacje

Jakich cukinii powinienem użyć?
Tutaj użyliśmy długich, zielonych cukinii, ale nie wahaj się użyć również żółtych, które dodadzą koloru na talerzu. Jeśli chodzi o okrągłe cukinie, zalecamy zachowanie ich do nadziewanych cukinii, ponieważ będą idealne.

Jakich dodatków powinienem użyć do cukinii?
Nasz wybór ziół jest prosty, ale możesz dodać dowolny smak: zioła prowansalskie, paprykę, curry w proszku, tymianek itp. Po ugotowaniu cukinie będą również doskonałe z ketchupem lub sosem barbecue, podobnie jak frytki ;-)

Ile cukinii na osobę?
Zwykle dopuszczamy 250 g cukinii na osobę. Dostępne są różne rozmiary:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: