Jak piec cukinię w piekarniku?

zagłosuj teraz
Side dish
1 porcji
łatwe
25 min

Aby uzyskać lekko grillowany efekt, nie ma nic lepszego niż pieczenie cukinii w piekarniku! Pokrojone w słupki wyglądają prawie jak małe frytki :-) Świetna wskazówka, jak zachęcić całą rodzinę do jedzenia warzyw! Podzielimy się z Tobą naszymi przyprawami i, oczywiście, dokładnym czasem gotowania idealnych cukinii pieczonych w piekarniku ;-)


Składniki

1
Szacowany koszt: 0.82 (0.82€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min

Obserwacje

Jakich cukinii powinienem użyć?
Tutaj użyliśmy długich, zielonych cukinii, ale nie wahaj się użyć również żółtych, które dodadzą koloru na talerzu. Jeśli chodzi o okrągłe cukinie, zalecamy zachowanie ich do nadziewanych cukinii, ponieważ będą idealne.

Jakich dodatków powinienem użyć do cukinii?
Nasz wybór ziół jest prosty, ale możesz dodać dowolny smak: zioła prowansalskie, paprykę, curry w proszku, tymianek itp. Po ugotowaniu cukinie będą również doskonałe z ketchupem lub sosem barbecue, podobnie jak frytki ;-)

Ile cukinii na osobę?
Zwykle dopuszczamy 250 g cukinii na osobę. Dostępne są różne rozmiary:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+