Jak łatwo upiec i obrać bakłażana we frytkownicy powietrznej? prosty sposób!
Dowiedz się, jak łatwo upiec i obrać bakłażana za pomocą frytkownicy powietrznej, super prosta i szybka metoda! Nie musisz zmagać się ze skórką bakłażana :-) Dzięki tej technice w mgnieniu oka uzyskasz delikatny, smaczny miąższ. Idealny do przygotowania kawioru z bakłażana, baba ganoush, pysznego sosu do makaronu lub po prostu pieczonych bakłażanów. Odmień swoje dania dzięki tej prostej i praktycznej wskazówce, która pozwoli Ci zaoszczędzić czas, zapewniając jednocześnie zdrowe i pyszne rezultaty :-)
Składniki
Materiały
- oliwa z oliwek w sprayu (lub pędzel)
- widelec
- torebka do zamrażarki (lub hermetyczne pudełko)
- Frytownica powietrzna (tutaj Ninja Foodi AF300EU dwukomorowa frytownica powietrzna 7,6L)
Przygotowanie
- Nakłuć bakłażana widelcem.
- Umieścić na tacy frytkownicy powietrznej. Skropić oliwą z oliwek (lub posmarować pędzelkiem).
- Ustaw frytownicę na tryb "Air Fry" w temperaturze 180°C i gotuj przez 20 minut! W razie potrzeby odwróć bakłażana w połowie gotowania.
- Pod koniec gotowania wyjąć bakłażana i umieścić w szczelnej torebce do zamrażania lub hermetycznym pudełku na 10 minut. Wyjąć bakłażana i umieścić na talerzu.
- "Zdrap skórkę za pomocą widelca.
- Teraz bakłażan jest upieczony i obrany, idealny do przygotowania baba ganoush, sosów, a nawet bułki tartej!
Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów!
Obserwacje
Jakiej frytkownicy powietrznej używaliśmy?
Użyliśmy dwukomorowej frytkownicy Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Czy muszę podgrzewać frytkownicę?
Nie ma potrzeby wstępnego podgrzewania frytownicy powietrznej, aby gotować jeszcze szybciej i bardziej energooszczędnie!
Jak długo mogę przechowywać upieczonego i obranego bakłażana?
Upieczone i obrane bakłażany należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 4 do 5 dni.
Jakie przepisy mogę przygotować z pieczonego bakłażana?
Z pieczonego bakłażana można przygotować pyszny sos lub pastę! Uwielbiamy używać go w baba ganoush i kawiorze z bakłażana. Kiedy upiekliśmy go na potrzeby tego przepisu, zamieniliśmy go następnie w panierowanego bakłażana!
Czy ten przepis można przygotować w tradycyjnym piekarniku?
Oczywiście, bakłażana należy piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 30 minut, obracając go w połowie pieczenia.