Jak zrobić chrupiące frytki we frytkownicy powietrznej?
Frytki z frytkownicy powietrznej to świetna opcja dla tych, którzy szukają zdrowszej i bardziej praktycznej przystawki. Ale jak sprawić, by były suche i chrupiące? Chociaż przygotowanie frytek jest bardzo proste, kilka kroków jest niezbędnych do uzyskania optymalnych rezultatów. Istnieje tajemniczy składnik, który sprawia, że chipsy są chrupiące, ale nie martw się, założę się, że masz go już w domu. Następnie wystarczy podać je z sosem jogurtowym, barbecue, ketchupem, majonezem lub dowolnym innym sosem. Odkryj ten wspaniały przepis już teraz i zaskocz wszystkich w domu! majonez
Składniki
Materiały
- deska do krojenia
- nóż
- miska
- 1 czysta ściereczka do naczyń
Przygotowanie
- Umyj i osusz ziemniaki. Nie trzeba ich obierać.
- Pokrój ziemniaki na równej wielkości kawałki. Zapewni to równomierne gotowanie.
- Moczyć ziemniaki w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut (w celu usunięcia nadmiaru skrobi).
- Po tym czasie odcedź ziemniaki i dokładnie osusz je czystą ściereczką.
- Umieść ziemniaki w misce. Dodaj wodorowęglan sodu i wymieszaj.
- Następnie dodaj oliwę z oliwek i ponownie wymieszaj. Teraz dodaj wybrane przez siebie przyprawy. Naszą była sól, pieprz i papryka. Upewnij się, że wszystko jest jednolite.
- Rozłóż ziemniaki w koszu frytownicy Air Fryer, nie nakładając ich na siebie, aby ugotowały się równomiernie. Programuj w temperaturze 200°C przez 15 do 20 minut. Pamiętaj, aby potrząsnąć koszem w połowie gotowania.
- Posmakuj i sprawdź, czy jest chrupiący. Gotowe. Podawać z wybranym sosem.
Obserwacje
Jakiego rodzaju ziemniaków użyć do tego przepisu?
Użyj ziemniaków o jędrnym miąższu, takich jak Asterix, Baraka, Bintje, Agria, Artemis.
Dlaczego ziemniaki muszą być moczone?
Moczymy ziemniaki, aby usunąć nadmiar skrobi, zapobiegając w ten sposób ich kleistości i chrupkości.
Jaki jest sekretny składnik chrupiących frytek?
Wszystkie kroki są ważne, ale najważniejsze jest użycie wodorowęglanu sodu. Pomaga on rozbić pektynę na powierzchni ziemniaków, tworząc bardziej szorstką i chrupiącą powierzchnię.
Jakich przypraw mogę użyć?
Zawsze rób to w kolejności: wodorowęglan (wymieszaj) i oliwa z oliwek (wymieszaj). Następnie dodaj ulubione przyprawy: sól, pieprz, paprykę, czosnek w proszku, zioła prowansalskie itp.
Jakie sosy pasują do frytek?
Podawaj frytki z ketchupem, majonezem, sosem jogurtowym, sosem musztardowym, sosem barbecue i nie tylko.
Nie masz frytkownicy powietrznej?
Ziemniaki można upiec w piekarniku. Piecz je w temperaturze 220°C przez 20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.