Konfitowane pomidory we frytownicy powietrznej
Eksplozja smaku, która pozostaje na podniebieniu: pomidory confit we frytkownicy powietrznej są łatwe w przygotowaniu i doskonale nadają się do dań głównych, ale także do wzbogacania sałatek lub pikantnych ciast. Ich błyszczący, karmelizowany wygląd sprawia, że są bardzo apetyczne - nie będziesz mógł się doczekać, aby ich spróbować! Z pewnością próbowałeś już przygotować pomidory confit w piekarniku, ale dzięki frytkownicy powietrznej zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Daj się przekonać aksamitnej konsystencji i złożonemu, mocnemu aromatowi naszych pomidorów confit we frytkownicy powietrznej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami gotowania krok po kroku i napisz nam w komentarzach, co myślisz o tym łatwym wegetariańskim przepisie
Składniki
Materiały
- Papier do pieczenia
- Frytkownica powietrzna
- miska
- łyżka
- deska do krojenia
Przygotowanie
- Umyj pomidorki koktajlowe i osusz je. Przekroić je wzdłuż na pół.
- Umieść je w misce i dopraw oliwą, solą, pieprzem, oregano i cukrem. Następnie dobrze wymieszać
- Wyłóż kosz frytownicy papierem do pieczenia. Następnie ułóż pomidorki koktajlowe przekrojoną stroną do góry i posyp je cukrem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 160°. Następnie kolejne 4/5 minut w temperaturze 200° (tryb smażenia na powietrzu).
- Konfitowane pomidorki koktajlowe we frytkownicy są gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać pomidory koktajlowe confit we frytkownicy?
Maksymalnie 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Jakich pomidorów koktajlowych należy użyć do konfitury?
Zalecamy wybór jędrnych pomidorów koktajlowych
Czego mogę użyć zamiast oregano?
Konfitowane pomidory we frytownicy powietrznej można również przygotować z tymiankiem. Jeśli wolisz, możesz również użyć obu ziół
Czy mogę użyć brązowego cukru do przygotowania konfitowanych pomidorków koktajlowych?
Tak, oczywiście
Czy mogę przygotować pomidory confit w piekarniku?
Tak, oczywiście. Jeśli nie masz frytownicy, możesz bezpiecznie użyć piekarnika, ale czas pieczenia będzie dłuższy. Jeśli chcesz, aby były ładnie skarmelizowane, zalecamy pieczenie w temperaturze 150° przez 2 godziny (zawsze sprawdzaj, ponieważ każdy piekarnik może piec inaczej).