Lekki majonez z jajkami na twardo bez oleju! idealny, gdy nie możesz jeść surowych jajek!

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
15 min

Majonez, ten słynny sos, który uwielbiamy dodawać do jajek mimoza lub do chrupiących chipsów... Wymyśliliśmy pyszną i lekką alternatywę na bazie jajek na twardo i jogurtu greckiego. Idealna opcja dla tych, którzy wolą unikać surowych jajek, a jednocześnie ograniczyć tłuszcz dzięki temu sosowi, który jest idealny do kanapek, a nawet jako sos do makaronu lub sałatek ryżowych na pikniki :-)


Składniki

4

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min


Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać ten majonez?

Ten majonez można przechowywać dłużej niż klasyczny majonez z surowych jajek. Wstaw do lodówki na 3 dni w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą.

Czego mogę użyć zamiast jogurtu greckiego?

Można go zastąpić 0% fromage frais lub skyr.

Czego mogę użyć zamiast octu winnego?

Można go zastąpić wybranym octem. Polecamy ocet sherry.

Jak mogę ulepszyć majonez?

Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Można również dodać przyprawy, inne zioła itp.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+