Lekki majonez z jajkami na twardo bez oleju! idealny, gdy nie możesz jeść surowych jajek!
Majonez, ten słynny sos, który uwielbiamy dodawać do jajek mimoza lub do chrupiących chipsów... Wymyśliliśmy pyszną i lekką alternatywę na baziejajek na twardo i jogurtu greckiego. Idealna opcja dla tych, którzy wolą unikać surowych jajek, a jednocześnie ograniczyć tłuszcz dzięki temu sosowi, który jest idealny do kanapek, a nawet jako sos do makaronu lub sałatek ryżowych na pikniki :-)
Składniki
Materiały
- 1 rozdrabniacz/blender/głęboki blender
- 1 rondel
Przygotowanie
- Zanurz jajka we wrzącej wodzie i gotuj przez 10 minut.
Po ostygnięciu, przed użyciem obrać jajka ze skorupek.
*Można je szybciej schłodzić w bardzo zimnej wodzie. - Umieść jajka na twardo, musztardę, jogurt grecki, ocet winny, sól i pieprz w rozdrabniaczu.
- Zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.
- I gotowe! Jeśli chcesz, możesz dodać posiekany szczypiorek!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ten majonez?
Ten majonez można przechowywać dłużej niż klasyczny majonez z surowych jajek. Wstaw do lodówki na 3 dni w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą.
Czego mogę użyć zamiast jogurtu greckiego?
Można go zastąpić 0% fromage frais lub skyr.
Czego mogę użyć zamiast octu winnego?
Można go zastąpić wybranym octem. Polecamy ocet sherry.
Jak mogę ulepszyć majonez?
Jeśli chcesz, możesz dodać sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Można również dodać przyprawy, inne zioła itp.