Marchewka w sosie miodowo-klementynkowym
Daj się oczarować temu przepisowi na marchewki w sosie miodowo-klementynkowym. To połączenie smaków przekształciło prosty składnik (marchew) w wyrafinowane danie, idealne zarówno na specjalne okazje, jak i codzienne posiłki. Sekret tkwi w sosie, który harmonizuje słodycz miodu z cytrusową świeżością owoców. Idealny jako dodatek do pieczonych mięs, kurczaka, ryb lub jako bogata w smaku opcja wegetariańska. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i nie wahaj się przeczytać wskazówek. Smacznego!
Składniki
Dressing:
Materiały
- nóż
- forma
- deski
- 2 drewniane łyżki
- folia aluminiowa
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj marchewki.
- Technika Hasselback: aby uzyskać efekt akordeonu, umieść 1 marchewkę między 2 deskami (lub np. 2 drewnianymi łyżkami). Wykonaj cienkie, równoległe nacięcia. Należy pamiętać, że warstwy będą nadal połączone, ponieważ nie zostały przecięte do końca. Zrób to samo z pozostałymi marchewkami.
- Natłuść formę i rozłóż marchewki. Skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać razem. Dodać ząbki czosnku i aromatyczny bouquet garni.
- Przykryć folią aluminiową i piec przez 1 godzinę. Zdjąć folię, wymieszać i piec jeszcze przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos. Zetrzeć klementynki na tarce i wycisnąć z nich sok. Roztop masło. Następnie umieścić skórkę, sok, masło, miód i ocet w misce. Doprawić do smaku. Wymieszać razem.
- Polej marchewki sosem i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Gotowe. Smacznego!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać marchewkę w sosie miodowo-klementynkowym?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Czy mogę zastąpić klementynkę innym owocem?
Oczywiście, wybierz owoc cytrusowy o pomarańczowym kolorze, taki jak pomarańcze, grejpfruty, mandarynki lub mandarynki.
Czy mogę ugotować marchewkę na patelni z wodą?
Jeśli nie chcesz używać piekarnika, ugotuj marchewki we wrzącej wodzie do miękkości. Odcedź, przygotuj sos i dodaj go na patelnię. Pozostaw na średnim ogniu przez kilka minut, aż się zredukuje.
Co to jest technika hasselback?
Technika Hasselback to elegancki i smaczny sposób przygotowywania różnych potraw. Polega ona na wykonywaniu cienkich, równoległych nacięć na powierzchni potrawy, bez jej całkowitego przecinania. Metoda ta nie jest wymagana w tym przepisie.
Czy mogę przygotować ją wcześniej?
Przygotuj marchewki do kroku 4 i przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce. W dniu podania przygotować sos i kontynuować przepis.
Co podawać z marchewką w sosie miodowo-klementynkowym?
Marchewki w sosie miodowo-klementynkowym stanowią doskonały dodatek do kurczaka, mięsa lub ryb