Marchew: 9 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiedziałeś!
zagłosuj teraz
Prawdopodobnie słyszałeś wyrażenie "Jedz marchewki, sprawią, że je pokochasz i dadzą ci różowe uda"! Cóż, do tej pory nie sprawdziliśmy prawdziwości tych wyrażeń, ale przetestowaliśmy całą masę przepisów z marchewką!
Uwielbiamy marchewkę w Ptitchef;-) Jest tak łatwa do przyrządzenia i można się nią cieszyć na 1001 sposobów: starta, pokrojona w plasterki, puree, smażona, gotowana na parze... Jest to rodzaj składnika, który można łatwo dodać do każdego pikantnego przepisu.
Na słodko, uwielbiamy używać ich w naszych deserach, jak na przykład w słynnym cieście marchewkowym;-) Spróbuj marchewki również w sernikach, kremach lub kompotach!
Aby dowiedzieć się więcej o tym warzywie, odkryj 9 faktów poniżej, wraz zpomysłami na przepisy ↓ ↓
1. Niska zawartość kalorii
Porcja 80 g gotowanej marchwi zawiera zaledwie 24 kalorie, co czyni ją doskonałym wyborem do programów żywieniowych.Podobnie jak wszystkie warzywa, 80 g porcja marchwi może stanowić część zalecanych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.
2. Naturalnie niska zawartość soli
Aby zachować zdrowie i zmniejszyć ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi, eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie nie więcej niż 6 g soli dziennie. Dobrą wiadomością jest to, że marchew ma naturalnie niską zawartość soli. Porcja 80 g marchewki gotowanej na parze zawiera zaledwie 0,1 g, jeśli w procesie gotowania nie dodano żadnej dodatkowej soli.3. Bogaty w błonnik:
Marchew jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać zdrowy układ trawienny. Porcja 80 g gotowanej marchwi zawiera 2 g błonnika - ponad jedną dziesiątą zalecanej dziennej dawki dla dorosłych.4. Pomaga zwiększyć spożycie witaminy A:
Zawierają one składnik odżywczy zwany beta-karotenem, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Spośród wszystkich owoców i warzyw, marchew jest w rzeczywistości najlepszym źródłem beta-karotenu. Witamina A jest przeznaczona do przekształcenia w fioletowy pigment zwany rodopsyną w siatkówce, który jest odpowiedzialny za tworzenie komórek fotoreceptorowych. Pigment ten jest niezbędny dla lepszego widzenia w nocy. Porcja 80 g gotowanej marchwi zawiera dwukrotność zalecanego dziennego spożycia witaminy A dla dorosłych.5. Pomaga utrzymać zdrową skórę:
Beta-karoten jest również ważnym składnikiem odżywczym, przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, utrzymując skórę zdrową i elastyczną.6. Puree z marchwi!
Jeśli Twoje dzieci jedzą tylko przecier marchewkowy zamiast surowej marchewki, nie martw się - to bonus odżywczy! Badania pokazują, że więcej beta-karotenu jest wchłaniane po ugotowaniu w postaci puree niż po zjedzeniu na surowo.7. Marchewki różnią się kolorem
Nie wszystkie marchewki są pomarańczowe; istnieje kilka odmian fioletowych, białych i żółtych. Pierwsza pomarańczowa marchew powstała w wyniku zapylenia krzyżowego między żółtą i fioletową odmianą, prawdopodobnie gdzieś w XVI wieku przez Holendrów.8. Rekord świata w marchewkach!
Najdłuższa marchewka na świecie została wyhodowana przez Joe Athertona z Mansfield Woodhouse w Nottinghamshire w 2007 roku i mierzyła 5,84 metra długości.9. Co może się stać, jeśli jest nadużywany?
Spożywanie zbyt dużej ilości marchwi może powodować pomarańczowe przebarwienia skóry, zwłaszcza na dłoniach lub podeszwach stóp. Zjawisko to nazywane jest karotenemią i jest odwracalne.Komentarze
Oceń artykuł:
Brak komentarzy!