Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne!
Jak wiesz, jesteśmy wielkimi fanami pesto! A ponieważ uwielbiamy wypróbowywać wszelkiego rodzaju przepisy, które towarzyszą naszym ulubionym daniom z makaronem, po prostu musieliśmy przygotować ten boski przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego:-) Zapewniamy, że nie ma to nic wspólnego ze zwierzęciem, jest to absolutnie pyszna aromatyczna rośl ina, która tutaj zastępuje bazylię w tradycyjnym przepisie na pesto. Przygotowane z orzeszkami piniowymi, parmezanem i oczywiście świeżym czosnkiem niedźwiedzim, to pesto jest eksplozją smaku w ustach, idealne do sałatek, kanapek lub klasycznego dania z makaronem ;-)
Składniki
Materiały
- Mikser, rozdrabniacz lub blender
Przygotowanie
- Umyj i posiekaj czosnek niedźwiedzi.
- Umieść czosnek niedźwiedzi w rozdrabniaczu. Dodać parmezan, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Przełóż do szczelnego słoika i umieść kilka kwiatów w pesto dla dekoracji!
- A teraz jest gotowe i pachnie niesamowicie! Smacznego!
Obserwacje
Jak przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej skropić wierzch sosu oliwą z oliwek, aby zapobiec utlenianiu. Można przechowywać w lodówce lub zamrażarce (podzielone na porcje dla większej wygody).
Jak przechowywać pesto w lodówce?
Możesz przechowywać je tak długo, jak to możliwe, pokrywając je cienką warstwą oliwy z oliwek po każdym użyciu.
Jak długo mogę przechowywać pesto?
Pesto można przechowywać do tygodnia w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażarce.
Czy pesto można jeść na ciepło lub na zimno?
Możesz użyć go do dania z gorącym makaronem lub gnocchi, lub do wzbogacenia zimnej sałatki makaronowej!
Jak używać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Można je jeść z makaronem, gnocchi, grillowanymi warzywami, mięsem lub rybą, w kanapce, na grzance, a nawet w sałatkach!