Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne!

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
5 min

Jak wiesz, jesteśmy wielkimi fanami pesto! A ponieważ uwielbiamy wypróbowywać wszelkiego rodzaju przepisy, które towarzyszą naszym ulubionym daniom z makaronem, po prostu musieliśmy przygotować ten boski przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego:-) Zapewniamy, że nie ma to nic wspólnego ze zwierzęciem, jest to absolutnie pyszna aromatyczna rośl ina, która tutaj zastępuje bazylię w tradycyjnym przepisie na pesto. Przygotowane z orzeszkami piniowymi, parmezanem i oczywiście świeżym czosnkiem niedźwiedzim, to pesto jest eksplozją smaku w ustach, idealne do sałatek, kanapek lub klasycznego dania z makaronem ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.55 (1.39€/porcja)

Materiały

  • Mikser, rozdrabniacz lub blender

Przygotowanie


  • Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne! - Przygotowanie krok 1Umyj i posiekaj czosnek niedźwiedzi.
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne! - Przygotowanie krok 2Umieść czosnek niedźwiedzi w rozdrabniaczu. Dodać parmezan, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne! - Przygotowanie krok 3Zmiksować do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne! - Przygotowanie krok 4Przełóż do szczelnego słoika i umieść kilka kwiatów w pesto dla dekoracji!
  • Pesto z czosnku niedźwiedziego, aromatyczne i super smaczne! - Przygotowanie krok 5A teraz jest gotowe i pachnie niesamowicie! Smacznego!

Obserwacje

Jak przechowywać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Najlepiej skropić wierzch sosu oliwą z oliwek, aby zapobiec utlenianiu. Można przechowywać w lodówce lub zamrażarce (podzielone na porcje dla większej wygody).

Jak przechowywać pesto w lodówce?
Możesz przechowywać je tak długo, jak to możliwe, pokrywając je cienką warstwą oliwy z oliwek po każdym użyciu.

Jak długo mogę przechowywać pesto?
Pesto można przechowywać do tygodnia w lodówce i do 3 miesięcy w zamrażarce.

Czy pesto można jeść na ciepło lub na zimno?
Możesz użyć go do dania z gorącym makaronem lub gnocchi, lub do wzbogacenia zimnej sałatki makaronowej!

Jak używać pesto z czosnku niedźwiedziego?
Można je jeść z makaronem, gnocchi, grillowanymi warzywami, mięsem lub rybą, w kanapce, na grzance, a nawet w sałatkach!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+