Pikle z czerwonej cebuli, idealne do wzbogacenia dań!
Dla tych, którzy nie wiedzą, pikle to warzywa marynowane w occie i używane jako przyprawa do wielu potraw! Termin ten pochodzi od angielskiego czasownika "to pickle", który oznacza "konserwować w solance". Pozwala to na dłuższe przechowywanie warzyw, nadając im jednocześnie przyjemny octowy smak, który ożywia na przykład sałatki lub ziemniaki en papillote! Nie wahaj się wypróbować tej metody z różnymi warzywami (kalafior, ogórek, marchewka, rzodkiewka i wiele innych) :-)
Składniki
Materiały
- 1 słoik 1L
Przygotowanie
Umyj i obierz czerwoną cebulę, a następnie pokrój ją w cienkie plasterki.
W rondelku wymieszaj biały ocet i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wymieszaj z solą i różowymi jagodami. Pozostaw do ostygnięcia.
Umieść cebulę w czystym słoiku. Wlej mieszaninę octu do słoika.
Zamknij słoik i schłódź przez co najmniej 24 godziny przed podaniem.
A oto, pikle są gotowe do uzupełnienia wszystkich dań!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać pikle?
Do miesiąca w szczelnym słoiku w chłodnym miejscu. Im dłużej będą leżakować, tym silniejszy będzie ich smak.
Jakiego octu powinienem używać do marynat?
Można również użyć cydru, białego wina lub octu z czerwonego wina.
Jakiej cebuli powinienem użyć do pikli?
Do przygotowania tego przepisu możesz użyć dowolnej cebuli! Nie wahaj się użyć innych warzyw, takich jak ogórki, kalafior, marchew itp. do przygotowania tego przepisu - to zależy od Ciebie!
Jakich jagód użyć w piklach?
Możesz dodać różowe jagody lub wybraną paprykę!