Purée z pasternaku, aby (na nowo) odkryć to zapomniane warzywo

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
25 min

Pasternak to jedno z tych zapomnianych warzyw , które w ostatnich latach powróciło do mody, ku naszej uciesze :-) Tutaj proponujemy najlepszy sposób na jego przyrządzenie: puree! Ten kuzyn marchewki o łagodnym, słodkim smaku z pewnością zachwyci Twoich gości. Dlaczego więc nie wypróbować również naszego purée z pasternaku, korzystając z poniższych instrukcji krok po kroku ↓


Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • Obierz pasternak i ziemniaki, pokrój je na kawałki i gotuj na parze (około 20-25 minut) lub w naczyniu żaroodpornym (około 15 minut).
  • Po ugotowaniu warzyw rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w blenderze. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku i ponownie zmiksuj.

    I gotowe! Twoje purée z pasternaku jest gotowe!

Obserwacje

Jak doprawić purée z pasternaku? Możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej :-)

Jak podawać purée z pasternaku? Jesienią i zimą uwielbiamy przygotowywać purée z pasternaku jako dodatek do mięs lub ryb. To hit za każdym razem!

Czego mogę użyć zamiast ziemniaków w purée z pasternaku? Możesz użyć tylko pasternaku w swoim puree. Dodatek ziemniaka dodaje odrobinę kremowej konsystencji dzięki jego miąższowi. Alternatywnie, spróbuj połączyć pasternak z marchewką.

Jak długo mogę przechowywać purée z pasternaku?
Przechowuj purée z pasternaku w szczelnej puszce lub w misce wyłożonej folią aluminiową przez 2-3 dni w lodówce.

Jak smakuje pasternak?
Pasternak ma łagodny, lekko słodki smak (choć nieco mniej słodki niż marchew).

Jak należy przygotowywać pasternak?
Jeśli nie chcesz jeść puree z pasternaku, istnieją inne sposoby jego przygotowania. Można go na przykład jeść na surowo i zetrzeć na tarce. Można go również gotować na chrupko, w piekarniku, zapiekać lub smażyć na patelni. Oprzyj swoje przepisy na marchewce lub ziemniakach i wypróbuj pasternak :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+