Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
20 min

Spiralny ziemniak na patyku to świetny przepis, ponieważ oprócz tego, że pięknie wygląda, może być podawany jako przystawka lub jako dodatek do mięsa, ryb i kurczaka. Co więcej, do wykonania tego spiralnego cięcia nie potrzeba maszyny, wystarczy wykałaczka i bardzo ostry nóż. Te ziemniaki są zwykle smażone, ale my zrobiliśmy je w piekarniku i rezultat był niesamowity: chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Teraz wszystko zależy od Ciebie, dziewczyno. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej↓↓


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.25 (0.62€/porcja)

Materiały

  • Drewniana wykałaczka
  • Blacha do pieczenia
  • Papier pergaminowy
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min

  • Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny - Przygotowanie krok 1Po umyciu ziemniaków, wbij wykałaczki w każdy z nich, pozostawiając je w środku.
  • Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny - Przygotowanie krok 2Za pomocą noża zacznij kroić ziemniaka w spiralę. Od jednego końca do drugiego, bez przerw, tak aby uzyskać ciągłą spiralę. Sztuczka polega na obracaniu wykałaczki podczas cięcia. Delikatnie rozsuń plasterki, aby otworzyć ziemniaka.
  • Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny - Przygotowanie krok 3Posmaruj je roztopionym masłem (lub oliwą z oliwek). Następnie dopraw solą, pieprzem i papryką do smaku.
  • Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny - Przygotowanie krok 4Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na około 15 minut lub do momentu, aż będą ugotowane (im większa spirala, tym dłuższy czas gotowania).
  • Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny - Przygotowanie krok 5Wyjąć z piekarnika i gotowe. Podawać z wybranym sosem.

Obserwacje

Jak podawać spiralizowane ziemniaki?
Dodatek: Można je podawać z mięsem, rybą lub kurczakiem.
Jako przystawka: Wybierz mniejsze ziemniaki i podawaj je na przykład z sosem jogurtowym.

Czy należy obierać ziemniaki?
W szczególności skórka ziemniaka pozostawia rustykalny smak, który uwielbiamy. Wybieraj ziemniaki organiczne! I oczywiście obierz je, jeśli wolisz.

Chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupiące ziemniaki?
Wystarczy dodać starty parmezan lub bułkę tartą przed pieczeniem.

Jakich przypraw mogę użyć?
Podstawą są sól i pieprz. Aby dodać trochę koloru, użyj papryki, curry itp. Dopraw również aromatycznymi ziołami (tymianek, pietruszka itp.).

Jak długo można przechowywać ziemniaki?
Jeśli zrobisz trochę za dużo, przechowuj je w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 3 dni.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+