Spiralny ziemniak na patyku, niezawodna technika bez maszyny
Spiralny ziemniak na patyku to świetny przepis, ponieważ oprócz tego, że pięknie wygląda, może być podawany jako przystawka lub jako dodatek do mięsa, ryb i kurczaka. Co więcej, do wykonania tego spiralnego cięcia nie potrzeba maszyny, wystarczy wykałaczka i bardzo ostry nóż. Te ziemniaki są zwykle smażone, ale my zrobiliśmy je w piekarniku i rezultat był niesamowity: chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Teraz wszystko zależy od Ciebie, dziewczyno. Szczegółowy przepis znajduje się poniżej↓↓
Składniki
Materiały
- Drewniana wykałaczka
- Blacha do pieczenia
- Papier pergaminowy
- Nóż
Przygotowanie
- Po umyciu ziemniaków, wbij wykałaczki w każdy z nich, pozostawiając je w środku.
- Za pomocą noża zacznij kroić ziemniaka w spiralę. Od jednego końca do drugiego, bez przerw, tak aby uzyskać ciągłą spiralę. Sztuczka polega na obracaniu wykałaczki podczas cięcia. Delikatnie rozsuń plasterki, aby otworzyć ziemniaka.
- Posmaruj je roztopionym masłem (lub oliwą z oliwek). Następnie dopraw solą, pieprzem i papryką do smaku.
- Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na około 15 minut lub do momentu, aż będą ugotowane (im większa spirala, tym dłuższy czas gotowania).
- Wyjąć z piekarnika i gotowe. Podawać z wybranym sosem.
Obserwacje
Jak podawać spiralizowane ziemniaki?
Dodatek: Można je podawać z mięsem, rybą lub kurczakiem.
Jako przystawka: Wybierz mniejsze ziemniaki i podawaj je na przykład z sosem jogurtowym.
Czy należy obierać ziemniaki?
W szczególności skórka ziemniaka pozostawia rustykalny smak, który uwielbiamy. Wybieraj ziemniaki organiczne! I oczywiście obierz je, jeśli wolisz.
Chcesz uzyskać jeszcze bardziej chrupiące ziemniaki?
Wystarczy dodać starty parmezan lub bułkę tartą przed pieczeniem.
Jakich przypraw mogę użyć?
Podstawą są sól i pieprz. Aby dodać trochę koloru, użyj papryki, curry itp. Dopraw również aromatycznymi ziołami (tymianek, pietruszka itp.).
Jak długo można przechowywać ziemniaki?
Jeśli zrobisz trochę za dużo, przechowuj je w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce do 3 dni.