Ziemniaki pieczone w piekarniku, klasyczny i łatwy przepis
Ziemniak to bez wątpienia idealny dodatek do każdego dania! Ekonomiczna, praktyczna i wszechstronna, ta bulwa nigdy nie przestaje nas zaskakiwać. A dziś mamy idealny przepis na niedzielny rodzinny posiłek: ziemniaki pieczone w piekarniku! Jako dodatek do pysznego pieczonego kurczaka, czerwonego mięsa, a nawet ryby, nie ma nic prostszego niż ta przystawka:-)
Składniki
Materiały
- 1 blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
- Zacznij od umycia i pokrojenia ziemniaków na kawałki.
- Przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
- Wylej masę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.
- Dodaj gałązki rozmarynu (ten krok jest opcjonalny. Można również dodać całe ząbki czosnku).
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Sprawdź, czy są upieczone; powinny być miękkie w środku.
- Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki są gotowe do podania!
Obserwacje
Przechowywanie ziemniaków pieczonych w piekarniku:
Można je przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnym pojemniku.
Jakie przyprawy powinienem dodać?
Możesz dodać sól i pieprz, a także inne przyprawy, takie jak papryka. Jeśli chcesz dodać zioła, wybierz rozmaryn lub tymianek, świeży lub suszony. Nie wahaj się dodać do potrawy całych, nieobranych ząbków czosnku!
Jak podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?
Możesz podawać je z białym mięsem, takim jak kurczak, lub czerwonym, takim jak wołowina. Możesz również cieszyć się nimi z daniem w sosie!
Jakich odmian ziemniaków powinienem użyć do tego przepisu?
Możesz użyć ziemniaków Samba lub Bintje, które są idealne do pieczenia!