Jeśli zimą brakuje Ci tych witamin, oto jak temu zaradzić!

zagłosuj teraz

Zimą wirusy krążą, morale jest niskie i jest zimno... Wszystko jest zrobione, abyś zachorował, ale jak możesz uniknąć pułapki? Aby wzmocnić układ odpornościowy, nie ma nic lepszego niż uzupełnianie witamin. Gdzie je znaleźć, jak je spożywać i w jakich ilościach? O tej porze roku mogą być prawdziwym bólem głowy. Witamina C, magnez, żelazo - nasze ciała potrzebują ich wszędzie, aby utrzymać nas w doskonałym zdrowiu, a ponieważ okres świąteczny jest tuż za rogiem, musimy być w szczytowej formie! Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci znaleźć brakujące witaminy :).


Walka ze zmęczeniem

Gdy nadchodzi siarczysty mróz, niektóre witaminy i minerały mogą nas uratować, ale które? Magnez odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu zmęczenia, rozluźnianiu mięśni i produkcji energii. Aby uzupełnić magnez, spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, kakao i pij niektóre wody mineralne, takie jak na przykład Contrex lub Hépar. Żelazo, niezbędne do transportu tlenu we krwi, znajduje się wmięsie, skorupiakach, roślinach strączkowych i suszonych owocach. Aby zoptymalizować spożycie żelaza, należy łączyć je z pokarmami bogatymi w witaminę C. Wreszcie, cynk wspiera układ odpornościowy i pomaga zmniejszyć zmęczenie poprzez udział w metabolizmie węglowodanów. Występuje w takich produktach jak ostrygi, wątroba, mięso i skorupiaki.


Witaminy B, C i D, nasi najwierniejsi sprzymierzeńcy

Są to najbardziej znane witaminy, ale być może najbardziej przydatne w tym kaczym przeziębieniu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, stymulując produkcję białych krwinek i zwalczając infekcje. Występuje głównie w owocach cytrusowych, kiwi, papryce i kapuście. Wskazówka: spożywaj te produkty świeże i surowe, aby zachować wszystkie ich zalety). Witamina D, niezbędna do wiązania wapnia i wspierania odporności, jest często niedoborowa zimą z powodu zmniejszonej ekspozycji na słońce. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, wątroba cielęca i żółtka jaj. Wreszcie, witaminy z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, znajdują się w pełnoziarnistych zbożach, roślinach strączkowych, mięsie, rybach i jajach i mogą być uzupełniane przez pokarmy takie jak kiełki pszenicy lub drożdże piwne.


Nie bez znaczenia są dodatki

Wisienką na witaminowym torcie jest spożywanie kwasów omega-3. Mają one właściwości przeciwzapalne, które są niezbędne zimą, aby zapobiec depresji sezonowej i utrzymać dobrą odporność. Źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich i siemię lniane. W przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania można rozważyć suplementy diety zawierające magnez, żelazo, cynk, witaminę D lub kwasy omega-3, zawsze pod nadzorem lekarza.


Inne zdrowe przepisy dla ciała:

Dieta bez węglowodanów: jakie są plusy i minusy ekstremalnej diety niskowęglowodanowej?Dieta bez węglowodanów: jakie są plusy i minusy ekstremalnej diety niskowęglowodanowej?

W ostatnich latach diety bez węglowodanów zyskały coraz większą popularność, stając się prawdziwym trendem dla tych, którzy chcą szybko schudnąć lub poprawić swój styl życia. Przeanalizujmy razem zalety i wady tego podejścia dietetycznego.

Przerywana młodość w okresie świątecznym: niebezpieczna czy naprawdę skuteczna?Przerywana młodość w okresie świątecznym: niebezpieczna czy naprawdę skuteczna?

W szczycie sezonu świątecznego trudno jest nie jeść więcej niż zwykle. Tradycja wymaga, aby rodziny gromadziły się wokół dobrze zaopatrzonego stołu. Problem polega jednak na tym, że na początku stycznia, gdy wszystko jest już za nami, z niepokojem spoglądasz na wagę, widząc, ile przytyłeś.

.


Komentarze

Oceń artykuł: