Jeśli zimą brakuje Ci tych witamin, oto jak temu zaradzić!
Zimą wirusy krążą, morale jest niskie i jest zimno... Wszystko jest zrobione, abyś zachorował, ale jak możesz uniknąć pułapki? Aby wzmocnić układ odpornościowy, nie ma nic lepszego niż uzupełnianie witamin. Gdzie je znaleźć, jak je spożywać i w jakich ilościach? O tej porze roku mogą być prawdziwym bólem głowy. Witamina C, magnez, żelazo - nasze ciała potrzebują ich wszędzie, aby utrzymać nas w doskonałym zdrowiu, a ponieważ okres świąteczny jest tuż za rogiem, musimy być w szczytowej formie! Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci znaleźć brakujące witaminy :).
Walka ze zmęczeniem
Gdy nadchodzi siarczysty mróz, niektóre witaminy i minerały mogą nas uratować, ale które? Magnez odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu zmęczenia, rozluźnianiu mięśni i produkcji energii. Aby uzupełnić magnez, spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, kakao i pij niektóre wody mineralne, takie jak na przykład Contrex lub Hépar. Żelazo, niezbędne do transportu tlenu we krwi, znajduje się wmięsie, skorupiakach, roślinach strączkowych i suszonych owocach. Aby zoptymalizować spożycie żelaza, należy łączyć je z pokarmami bogatymi w witaminę C. Wreszcie, cynk wspiera układ odpornościowy i pomaga zmniejszyć zmęczenie poprzez udział w metabolizmie węglowodanów. Występuje w takich produktach jak ostrygi, wątroba, mięso i skorupiaki.
Witaminy B, C i D, nasi najwierniejsi sprzymierzeńcy
Są to najbardziej znane witaminy, ale być może najbardziej przydatne w tym kaczym przeziębieniu. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, stymulując produkcję białych krwinek i zwalczając infekcje. Występuje głównie w owocach cytrusowych, kiwi, papryce i kapuście. Wskazówka: spożywaj te produkty świeże i surowe, aby zachować wszystkie ich zalety). Witamina D, niezbędna do wiązania wapnia i wspierania odporności, jest często niedoborowa zimą z powodu zmniejszonej ekspozycji na słońce. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, wątroba cielęca i żółtka jaj. Wreszcie, witaminy z grupy B, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, znajdują się w pełnoziarnistych zbożach, roślinach strączkowych, mięsie, rybach i jajach i mogą być uzupełniane przez pokarmy takie jak kiełki pszenicy lub drożdże piwne.
Nie bez znaczenia są dodatki
Wisienką na witaminowym torcie jest spożywanie kwasów omega-3. Mają one właściwości przeciwzapalne, które są niezbędne zimą, aby zapobiec depresji sezonowej i utrzymać dobrą odporność. Źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich i siemię lniane. W przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania można rozważyć suplementy diety zawierające magnez, żelazo, cynk, witaminę D lub kwasy omega-3, zawsze pod nadzorem lekarza.