Oto dlaczego warto zachować skórki pomarańczy zamiast je wyrzucać!
Co jeśli klucz do lepszego zdrowia leży w części owocu, którą często ignorujemy - jego skórce? Coraz więcej naukowców potwierdza liczne zalety skórki pomarańczy , która jest zbyt często pomijana, dla zdrowia jelit i ogólnego stanu zdrowia. Pomarańcza nie jest jednak jedyną rośliną, której skórka kryje w sobie odżywcze skarby. Kiwi, gruszki i inne owoce również zasługują na spożywanie ich w całości, aby w pełni wykorzystać ich zalety. Wyjaśniamy, dlaczego nadszedł czas, aby zmienić nasze nawyki i powitać całe owoce w naszej diecie :).
Odżywczy skarb
Skórka pomarańczowa jest często pomijana. Skórka pomarańczowa jest pełna błonnika pokarmowego, polifenoli i pektyn, rozpuszczalnego błonnika o wielu zaletach. Poprawia trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga wyeliminować cholesterol, pomagając w ten sposób obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, kora wspiera mikrobiotę jelitową, odżywiając korzystne bakterie i ograniczając namnażanie się szkodliwych mikroorganizmów.
Jak bezpiecznie spożywać skórkę pomarańczową?
Chociaż korzyści płynące ze skórki są liczne, należy zachować środki ostrożności podczas jej spożywania. Pozostałości pestycydów obecne na konwencjonalnych owocach można zredukować poprzez dokładne opłukanie pomarańczy pod wodą lub wybranie produktów ekologicznych. Jednak nawet owoce organiczne mogą być narażone na działanie bakterii. Aby zapewnić optymalne bezpieczeństwo, należy myć je octem i wodą lub pocierać pod bieżącą wodą z kranu.
Inne owoce, które można jeść ze skórką
Owoce kiwi spożywane bez skórki oferują do 50% więcej błonnika i składników odżywczych. Podobnie, skórki gruszek są bogate w błonnik prebiotyczny, korzystny dla trawienia, a także flawonoidy i kwasy fenolowe, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.