To śniadanie zawiera więcej błonnika niż talerz sałatki!

Monday 7 April 2025 13:04
To śniadanie zawiera więcej błonnika niż talerz sałatki!

Kiedy myślimy o żywności bogatej w błonnik, zwykle myślimy o sałatkii warzywach liściastych. Ale wiele osób nie wie, że dobrze skomponowane śniadanie może zawierać więcej błonnika niż talerz sałatki - i nadal być pyszne, praktyczne i sycące!

Gwiazda tego posiłku? Funkcjonalne połączenie płatków owsianych, nasion chia, owoców i nasion, które zapewnia prawdziwy zastrzyk błonnika, aby rozpocząć dzień pełen energii i zdrowy.


Dlaczego błonnik jest tak ważny?

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia jelit, kontroli poziomu cukru we krwi, sytości, a nawet regulacji poziomu cholesterolu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego zalecane spożycie błonnika dla dorosłych wynosi od 25 do 38 g dziennie, ale większość ludzi spożywa znacznie mniej.


Śniadanie bogate w błonnik: co zawiera?

Proste śniadanie może z łatwością przewyższyć talerz sałatki pod względem zawartości błonnika, w zależności od składników. Oto przykład skutecznego połączenia:

Praktyczny przepis:

  • 3 łyżki płatków owsianych (płatki lub otręby): 6g błonnika
  • 1 łyżka chia: 5 g błonnika
  • 1 średni rozgnieciony banan: 3 g błonnika
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego: 2 g błonnika
  • 1/2 szklanki pokrojonych truskawek lub jabłek: 1,5 g błonnika
  • 1 kubek jogurtu naturalnego lub roślinnego (opcjonalnie)

Łącznie: 17,5 g błonnika w jednym posiłku!

Dla porównania: typowy talerz sałatki z sałatą, pomidorem, marchewką i ogórkiem może zawierać od 4 do 7 g błonnika, w zależności od ilości i różnorodności użytych warzyw.


Jakie są korzyści z tego posiłku?

Ten rodzaj śniadania jest

  • bogate w rozpuszczalny błonnik (który pomaga kontrolować poziom cholesterolu i cukru we krwi)
  • Wspomaga uczucie sytości, zapobiegając porannym napadom głodu
  • Poprawia tranzyt jelitowy
  • Powoli wchłaniane źródło energii, idealne do utrzymania aktywności.
  • Wszechstronny i smaczny, można go dostosować do własnych potrzeb za pomocą różnych owoców, jogurtów i nasion.

Ponadto regularne spożywanie błonnika wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i otyłość.


Utrzymywanie zdrowej diety przez cały dzień

Sałatki są świetne - ale nie musisz się do nich ograniczać, aby osiągnąć dzienny cel błonnika. Dobrze zaplanowane śniadanie ze składnikami takimi jak płatki owsiane, chia i owoce może być jeszcze bardziej efektywne i smaczne.

Jeśli chcesz poprawić trawienie, kontrolować apetyt i utrzymać zdrową dietę, spróbuj włączyć ten rodzaj posiłku do swojej codziennej rutyny. Twoje jelita (i zdrowie) będą Ci wdzięczne!

Odniesienia:

  • Slavin, J. (2008). Błonnik pokarmowy a masa ciała. Nutrition, 24(5), 411-418.
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health - The Nutrition Source: Fiber (Źródło wartości odżywczych: błonnik)
  • USDA FoodData Central - Wartości odżywcze owsa, nasion chia i owoców.

Komentarze

Oceń artykuł:

MirellaMirella
Jestem odpowiedzialna za redakcję w Petitchef (Portugalia i Brazylia) i wielką pasjonatką podróży oraz gastronomii światowej, zawsze w poszukiwaniu nowych smaków i doświadczeń. Jednak, choć uwielbiam odkrywać pyszności różnych kultur, kuchnia mojej mamy zawsze będzie moją ulubioną – z tym unikalnym smakiem, który potrafi stworzyć tylko ona.