Rukola, pieczone brzoskwinie i burrata na grzance: idealne słodko-pikantne połączenie!
Kiedy wracamy do domu z pracy, uwielbiamy usiąść przed telewizorem z tacą pełną drobiazgów do schrupania. A nasz ulubiony przepis? Pikantne kanapki! Postanowiliśmy więc wypróbować słodko-pikantny przepis, łącząc pieczone brzoskwinie z burratą i rukolą . Zapewniamy, że to połączenie smaków przypadnie Wam do gustu tak samo jak nam ;-) Cóż, zostawiamy was z tym, ponieważ nasz odcinek zaczyna się...
Składniki
Przygotowanie
- Umyj rukolę i brzoskwinię. Pokrój brzoskwinię na plasterki. Rozdrobnić migdały.
- Grilluj plasterki brzoskwini na rozgrzanej patelni (możesz również użyć planchy lub urządzenia do panini, jeśli je posiadasz). Zdjąć z ognia, gdy obie strony plasterków będą złociste.
- Opiecz kromki chleba, aż staną się złotobrązowe i chrupiące.
- Połóż rukolę na plastrach, a następnie ułóż na wierzchu złote plastry brzoskwini. Skrop plasterki oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj ser burrata i pokruszone migdały. I voila, kanapka jest gotowa do spożycia!
Obserwacje
Jakiego chleba powinienem użyć do bruschetty? Dla nas idealnym chlebem jest kromka chleba wiejskiego. Jest to chleb, który z przyjemnością kupisz w piekarni i który gwarantuje miękki miękisz. W rzeczywistości powinieneś zdecydować się na gęsty miękisz, który doskonale utrzyma nadzienie. Jeśli chcesz, możesz również wybrać chleb z nasionami (len, sezam, mak), aby dodać odrobinę chrupkości i dodatkowego smaku do swoich kanapek.
Jaki rozmiar dla idealnej bruschetty? Wszystko zależy od miejsca opiekania kromek chleba. Jeśli zdecydujesz się na toster, upewnij się, że kromki nie są zbyt duże. Jeśli tak, użyj piekarnika w trybie grillowania przez kilka minut. Jednak ta opcja zajmie więcej czasu.
Jaki ser powinienem położyć na bruschettę? Tutaj zdecydowaliśmy się na rozpływającą się konsystencję burraty. Umieszczona na całej kanapce sprawi, że poczujesz się jak w siódmym niebie, gdy tylko jej dotkniesz :-) Nie wahaj się jednak zastąpić go klasyczną mozzarellą lub plasterkami koziego sera. Ser ten wspaniale komponuje się ze słodkimi smakami. I nie zapomnij o opcji "wiórki parmezanu", aby uzyskać bruschettę z większym charakterem.
Czego mogę użyć zamiast pieczonych brzoskwiń? Jeśli lubisz słodkie i wytrawne smaki, możesz zastąpić je plasterkami gruszki lub jabłka. W przeciwnym razie wybierz po prostu pomidory lub grillowaną cukinię / bakłażana :-)