Banh bao, małe bułeczki na parze
zagłosuj teraz
Fani kuchni chińskiej i wietnamskiej z pewnością będą zachwyceni naszym przepisem na Banh Bao! Urocza wietnamska bułeczka na parze nadziewana wieprzowiną. Świetny pomysł na przykład na Chiński Nowy Rok ;-) Krok po kroku, postępuj zgodnie z krokami tego przepisu wyjaśnionymi szczegółowo poniżej ↓ ↓
Składniki
6
Ciasto bao :
Farsz :
Szacowany koszt: 5.82Euros€ (0.97€/porcja)
Materiały
- Maszyna do ugniatania
- Kuchenka parowa
Przygotowanie
Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min
- Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce (upewnij się, że drożdże nie dotykają soli, która natychmiast je "zabije"). Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto, a następnie ugniataj przez 5 minut.
- Uformować kulę, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swój rozmiar.
- Nadzienie:
Marchewki obrać i drobno posiekać. To samo zrobić z cebulą, a także posiekać pieczarki i cukinię (bez obierania). Dodaj równowartość łyżki soli do warzyw, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. - Odcedź wodę, która wyciekła z warzyw i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około dziesięć minut. Odstawić na bok.
- Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku do wieprzowiny. Połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
- Zrumienić przyprawione mięso na gorącej patelni, aż będzie ugotowane.
- Dodaj mięso do warzyw, dopraw pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i dobrze wymieszaj. Odstawić na później.
- Naciśnij nadmuchane ciasto, aby uwolnić powietrze. Następnie weź małą kulkę ciasta (około 50 g) i rozwałkuj ją na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować okrąg o średnicy około 10 cm.
- Umieść okrąg ciasta na dłoni i umieść 2 łyżki nadzienia (mniej więcej) na środku okręgu.
- Zamknąć brioszkę, ściskając ciasto, aby je uszczelnić. Umieścić banh bao w koszyku do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu. Odstawić na około dwadzieścia minut w temperaturze pokojowej.
- Gotuj na parze przez 20 minut.
Mała wskazówka: umieść ściereczkę pod pokrywą parowaru, aby zapobiec spadaniu kropel wody na Banh Bao i ich uszkodzeniu. - A teraz Banh Bao są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Gotowanie: w przypadku tych bułeczek chodzi o gotowanie na parze. Jeśli nie masz parowaru lub twój piekarnik nie ma funkcji gotowania na parze, możesz również użyć couscoussier lub małego bambusowego koszyka umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!