Banh bao, małe bułeczki na parze

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
trudne
2 h 20 m

Fani kuchni chińskiej i wietnamskiej z pewnością będą zachwyceni naszym przepisem na Banh Bao! Urocza wietnamska bułeczka na parze nadziewana wieprzowiną. Świetny pomysł na przykład na Chiński Nowy Rok ;-) Krok po kroku, postępuj zgodnie z krokami tego przepisu wyjaśnionymi szczegółowo poniżej ↓ ↓


Składniki

6

Ciasto bao :

Farsz :

Szacowany koszt: 5.82 (0.97€/porcja)

Materiały

  • Maszyna do ugniatania
  • Kuchenka parowa

Przygotowanie

Czas przygotowania2 h
Gotowania20 min

  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 1Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce (upewnij się, że drożdże nie dotykają soli, która natychmiast je "zabije"). Mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto, a następnie ugniataj przez 5 minut.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 2Uformować kulę, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swój rozmiar.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 3Nadzienie:
    Marchewki obrać i drobno posiekać. To samo zrobić z cebulą, a także posiekać pieczarki i cukinię (bez obierania). Dodaj równowartość łyżki soli do warzyw, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 4Odcedź wodę, która wyciekła z warzyw i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około dziesięć minut. Odstawić na bok.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 5Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku do wieprzowiny. Połączyć z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 6Zrumienić przyprawione mięso na gorącej patelni, aż będzie ugotowane.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 7Dodaj mięso do warzyw, dopraw pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i dobrze wymieszaj. Odstawić na później.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 8Naciśnij nadmuchane ciasto, aby uwolnić powietrze. Następnie weź małą kulkę ciasta (około 50 g) i rozwałkuj ją na posypanej mąką powierzchni roboczej. Uformować okrąg o średnicy około 10 cm.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 9Umieść okrąg ciasta na dłoni i umieść 2 łyżki nadzienia (mniej więcej) na środku okręgu.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 10Zamknąć brioszkę, ściskając ciasto, aby je uszczelnić. Umieścić banh bao w koszyku do gotowania na parze wyłożonym papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu. Odstawić na około dwadzieścia minut w temperaturze pokojowej.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 11Gotuj na parze przez 20 minut.
    Mała wskazówka: umieść ściereczkę pod pokrywą parowaru, aby zapobiec spadaniu kropel wody na Banh Bao i ich uszkodzeniu.
  • Banh Bao, małe bułeczki na parze - Przygotowanie krok 12A teraz Banh Bao są gotowe do spożycia!

Obserwacje

Gotowanie: w przypadku tych bułeczek chodzi o gotowanie na parze. Jeśli nie masz parowaru lub twój piekarnik nie ma funkcji gotowania na parze, możesz również użyć couscoussier lub małego bambusowego koszyka umieszczonego nad garnkiem z wrzącą wodą.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+