Cukinia i clafoutis z kozim serem
zagłosuj teraz
Pokochasz to pikantne clafoutis z cukinii i koziego sera! To świetny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne jako dodatek do mięsa lub ryb. Zostawiamy Ci nasze pisemne wyjaśnienia + zdjęcia i wideo na końcu przepisu, aby pomóc Ci krok po kroku :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 5.27Euros€ (0.88€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
- Cukinie pokroić w cienkie plasterki i smażyć na patelni z oliwą z oliwek przez około 10 minut, aby się rozpuściła.
- Wymieszaj jajka z kozim serem, a następnie dodaj mąkę.
Dodać mleko i ugotowaną cukinię. - Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piec przez 35 minut w temperaturze 200°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Forma: Jeśli chcesz uzyskać grube clafoutis, użyj formy o średnicy 20 cm z wysokimi bokami. Jeśli ma być cieńsze, użyj formy o średnicy 22 cm.
Ser: Ser kozi można zastąpić na przykład fetą.
Zioła: Zioła prowansalskie można zastąpić ulubionymi ziołami!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!