Clafoutis z cukinii i kozim serem

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
55 min

Pokochasz to pikantne clafoutis z cukinii i koziego sera! To świetny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i idealne jako dodatek do mięsa lub ryb. Zostawiamy Ci nasze pisemne wyjaśnienia + zdjęcia i wideo na końcu przepisu, aby pomóc Ci krok po kroku :-)

Składniki

6

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Clafoutis z cukinii i kozim serem - Przygotowanie krok 1Cukinie pokroić w cienkie plasterki i smażyć na patelni z oliwą z oliwek przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
  • Clafoutis z cukinii i kozim serem - Przygotowanie krok 2Wymieszaj jajka z kozim serem, a następnie dodaj mąkę. Dodać mleko i ugotowaną cukinię.
  • Clafoutis z cukinii i kozim serem - Przygotowanie krok 3Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piec przez 35 minut w temperaturze 200°C.
  • Clafoutis z cukinii i kozim serem - Przygotowanie krok 4Wszystko gotowe!

Obserwacje

Forma: Jeśli chcesz uzyskać grube clafoutis, użyj formy o średnicy 20 cm z wysokimi bokami. Jeśli ma być cieńsze, użyj formy o średnicy 22 cm.

Ser: Ser kozi można zastąpić na przykład fetą.

Zioła: Zioła prowansalskie można zastąpić ulubionymi ziołami!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: