Curry z ciecierzycy - wegański przepis dla smakoszy
zagłosuj teraz
Jeśli chodzi o komfortowe jedzenie, z przyjemnością proponujemy curry z ciecierzycy ! Podawany z ryżem, ten aromatyczny przepis zabierze Twoje kubki smakowe w podróż i rozgrzeje żołądek :-) Myślisz, że przesadzamy? Spróbuj, a szybko się przekonasz ;-) Zwłaszcza, gdy zobaczysz, jak łatwy jest ten przepis dzięki krokom wyjaśnionym poniżej ↓
Składniki
3
Szacowany koszt: 5.53Euros€ (1.84€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania30 min
- Wlej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię. Dodać posiekaną cebulę i czosnek i smażyć, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy: imbir, kminek, paprykę, kurkumę, curry, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe i ciecierzycę i wymieszaj. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Podawać z ryżem i posypać posiekaną kolendrą. Na wierzch położyć ćwiartkę cytryny i voilà!
Obserwacje
Czy można zastąpić mleko kokosowe?
Mleko kokosowe można zastąpić inną śmietanką roślinną lub klasyczną śmietanką.
Z czym mogę podawać curry z ciecierzycy?
Curry z ciecierzycy można podawać na przykład z ryżem, kaszą manną, kaszą bulgur lub komosą ryżową.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!