Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 20 m

Mamy dziś dla Ciebie nowe, lekkie i aromatyczne danie: dorada w mleku kokosowym. Udekorowany warzywami, wystarczy podać go z ryżem lub ziemniakami. Te słoneczne smaki pozwolą całej rodzinie włączyć więcej ryb do codziennego menu. Przy okazji, będziesz pisać "dorade" czy "daurade"? Nie wahaj się dać nam znać w komentarzach ;-) W międzyczasie, bon appétit z naszymi szczegółowymi krokami poniżej ↓

Składniki

4

Materiały

  • Patelnia do smażenia
  • Wyciskacz do cytryn
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 1Zalać doradę sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i schłodzić przez 30 minut.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 2Pokrój pomidory i paprykę na małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój kilka plasterków papryki w poprzek, aby utworzyć kwiaty.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 3Wlej połowę oliwy z oliwek na patelnię i smaż marynowane plastry ryby przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Wyjąć i odstawić na bok.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 4Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię i smaż cebulę przez około 3 minuty na średnim ogniu.
    Dodaj paprykę i pomidory i smaż przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 5Wlej mleko kokosowe i wodę na patelnię. Dodać złoty ryż i mieszać przez 2 do 3 minut na średnim ogniu. Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 6Dodaj rybę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut. Na koniec dodać marynatę cytrynową i gotować przez kolejne 5 minut na średnim ogniu.
  • Dorada duszona w mleku kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 7Nie zapomnij dostosować przypraw i posypać posiekaną kolendrą tuż przed podaniem. Rybę można podawać z ryżem lub ziemniakami.

Obserwacje

Jakiego rodzaju ryby powinienem użyć do tego przepisu?
Ryby o twardym miąższu: miecznik, żabnica, dorada, tuńczyk itp. Czas gotowania zależy od rodzaju ryby.

Jak powinienem przechowywać ten przepis?
Danie można przechowywać w szczelnej puszce w lodówce przez 2 dni.

Co jeśli zostanie mi sos?
Możesz na przykład ugotować krewetki lub kurczaka i użyć tego samego sosu. Można też po prostu ugotować makaron ryżowy i polać go sosem, aby wydobyć jego smak.

Jakie są najlepsze dodatki do ryb?
Gotowane ziemniaki, ryż lub mieszanka warzyw.

Czym zastąpić kolendrę?
Kolendrę należy zastąpić natką pietruszki!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: