Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 20 m

Mamy dziś dla Ciebie nowe, lekkie i aromatyczne danie: dorada w mleku kokosowym. Udekorowany warzywami, wystarczy podać go z ryżem lub ziemniakami. Te słoneczne smaki pozwolą całej rodzinie włączyć więcej ryb do codziennego menu. Przy okazji, będziesz pisać "dorade" czy "daurade"? Nie wahaj się dać nam znać w komentarzach ;-) W międzyczasie, bon appétit z naszymi szczegółowymi krokami poniżej ↓


Składniki

4

Materiały

  • Patelnia do smażenia
  • Wyciskacz do cytryn
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania20 min

  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 1Zalać leszcza sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i schłodzić przez 30 minut.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 2Pokrój pomidory i paprykę na małe kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój kilka plasterków papryki w poprzek, aby utworzyć kwiaty.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 3Wlej połowę oliwy z oliwek na patelnię i smaż marynowane plastry ryby przez 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Wyjąć i odstawić na bok.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 4Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię i smaż cebulę przez około 3 minuty na średnim ogniu.
    Dodaj paprykę i pomidory i smaż przez około 3 minuty na średnim ogniu.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 5Wlej mleko kokosowe i wodę na patelnię. Dodać złoty ryż i mieszać przez 2 do 3 minut na średnim ogniu. Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 6Dodaj rybę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut. Na koniec dodać marynatę cytrynową i gotować przez kolejne 5 minut na średnim ogniu.
  • Dorada duszona z mlekiem kokosowym - danie rybne, które pokochasz - Przygotowanie krok 7Nie zapomnij dostosować przypraw i posypać posiekaną kolendrą tuż przed podaniem. Rybę można podawać z ryżem lub ziemniakami.

Obserwacje

Jakiego rodzaju ryby powinienem użyć do tego przepisu?
Ryby o twardym miąższu: miecznik, żabnica, dorada, tuńczyk itp. Czas gotowania zależy od rodzaju ryby.

Jak powinienem przechowywać ten przepis?
Danie można przechowywać w szczelnej puszce w lodówce przez 2 dni.

Co jeśli zostanie mi sos?
Możesz na przykład ugotować krewetki lub kurczaka i użyć tego samego sosu. Można też po prostu ugotować makaron ryżowy i polać go sosem, aby wydobyć jego smak.

Jakie są najlepsze dodatki do ryb?
Gotowane ziemniaki, ryż lub mieszanka warzyw.

Czym zastąpić kolendrę?
Kolendrę należy zastąpić natką pietruszki!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+