5 dań, które sprawią, że pokochasz i odkryjesz kuchnię palestyńską
Kuchnia palestyńska jest bogata i hojna. Łącząc aromatyczne przyprawy, najwyższej jakości oliwę z oliwek i odwieczne techniki gotowania, przemawia do podniebień na całym świecie. Wśród gastronomicznych skarbów Palestyny pięć potraw wyróżnia się zarówno smakiem, jak i symboliką ;).
1. Maqluba
Jeśli jedno danie miałoby uosabiać hojność kuchni palestyńskiej, to bez wątpienia byłaby to maqluba. Jej nazwa, która dosłownie oznacza "odwrócona do góry nogami", doskonale obrazuje sposób jej podawania. Po długim duszeniu garnek jest odwracany precyzyjnym ruchem, odsłaniając wystawne millefeuille z ryżu, mięsa i złocistych warzyw. Tradycyjnie przygotowywana z jagnięciny lub kurczaka, bakłażanów, ziemniaków i kalafiora, maqluba jest często aromatyzowana liściem laurowym, cynamonem i kurkumą.
2. Musakhan
Opiera się na trzech podstawowych składnikach lokalnej kuchni: chlebie taboun, pieczonym na gorących kamieniach, oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, będącej podstawą palestyńskiego rolnictwa, oraz sumaku, pikantnej przyprawie, która nadaje potrawie charakterystyczny smak. Kawałki kurczaka są powoli pieczone z cebulą karmelizowaną z sumakiem, a następnie układane na chlebie nasączonym oliwą z oliwek i przyozdobione prażonymi orzeszkami piniowymi. To prawdziwa oda do lokalnych palestyńskich produktów.
3. Knafeh
Wykonany z anielskich włosów (kataïfi) lub cienkiego ciasta, wypełniony jest miękkim serem, który topi się w piekarniku. Gdy nabiorą złotego koloru, skrapia się je syropem z kwiatów pomarańczy i posypuje pokruszonymi pistacjami. Jego słodki smak i chrupiąca, ale rozpływająca się w ustach konsystencja sprawiają, że jest to obowiązkowy element uroczystości rodzinnych i zakończenia świątecznych posiłków.
4. Maftoul
W przeciwieństwie do mechanicznie walcowanego kuskusu, maftoul jest przygotowywany ręcznie poprzez obtaczanie pękniętych ziaren pszenicy w mące i wodzie, co nadaje im twardszą konsystencję i bardziej rustykalny smak. Danie to jest zwykle podawane z aromatycznym bulionem, ciecierzycą, warzywami i kurczakiem, doprawione kminkiem i cynamonem.
5. Fattet Hummus
Podstawą tego dania jest ciecierzyca, kluczowy składnik kuchni lewantyńskiej, która jest rozgniatana z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem. Ta kremowa mieszanka jest następnie wylewana na kawałki opiekanego lub smażonego chleba pita, który wchłania sos i nadaje mu nieodpartą konsystencję. Dopełnieniem tego wykwintnego dania jest odrobina jogurtu, prażone orzeszki piniowe i mżawka oliwy z oliwek.
Możesz także polubić :
.