Enchiladas z kurczaka z sosem chili
zagłosuj teraz
Uwielbiamy potrawy z dużą ilością smaku, a to jest jedna z nich. Enchiladas to kwintesencja meksykańskiego dania, naprawdę pysznego! Istnieją czerwone enchiladas i zielone enchiladas w zależności od sosu. My przygotowaliśmy wersję czerwoną, ponieważ niestety do przygotowania klasycznych enchiladas potrzebne są co najmniej dwa podstawowe składniki (suszone chili guajillo i ancho), które są trudne do znalezienia w Hiszpanii. Dlatego wymyśliliśmy wersję, aby się nie denerwować ;)
Składniki
4
Do sosu:
Do enchiladas:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 5.35Euros€ (1.34€/porcja)
Materiały
- naczynie do pieczenia 30cm x 20cm
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania20 min
Najpierw gotujemy pierś z kurczaka we wrzącej wodzie przez 20-25 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia, rozdrabniamy na paski i odkładamy.
Przygotowanie sosu:
W rondelku lekko podsmażamy chili w proszku, mąkę i olej.
Chcemy, aby nabrało tostowego smaku, ale bez goryczy.W międzyczasie w misce mieszamy sos pomidorowy, wodę, kminek, czosnek w proszku, pieprz, sól i cukier.
Dodajemy tę mieszankę do rondla z pierwszego kroku i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Odkładamy na bok.
Teraz przygotujmy enchiladas:
Bierzemy tortillę kukurydzianą i wypełniamy ją rozdrobnioną mozzarellą i kurczakiem.Zwijamy tortillę i umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym.
Polewa sos chili. Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy plasterkami awokado, posiekaną kolendrą i pokruszoną fetą.
I gotowe! :)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!