Enchiladas z kurczaka z sosem chili
zagłosuj teraz
Uwielbiamy potrawy z dużą ilością smaku, a to jest jedna z nich. Enchiladas to kwintesencja meksykańskiego dania, naprawdę pysznego! Istnieją czerwone enchiladas i zielone enchiladas w zależności od sosu. My przygotowaliśmy wersję czerwoną, ponieważ niestety do przygotowania klasycznych enchiladas potrzebne są co najmniej dwa podstawowe składniki (suszone chili guajillo i ancho), które są trudne do znalezienia w Hiszpanii. Dlatego wymyśliliśmy wersję, aby się nie denerwować ;)
Składniki
4
Do sosu:
Do enchiladas:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 5.35Euros€ (1.34€/porcja)
Materiały
- naczynie do pieczenia 30cm x 20cm
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania20 min
- Najpierw gotuj pierś z kurczaka we wrzącej wodzie przez 20-25 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, pokruszyć w paski i odstawić.
Przygotowanie sosu:
W rondelku lekko podsmaż chili w proszku + mąkę + olej.
Chcemy, aby nabrało tostowego smaku, ale bez goryczy. - W międzyczasie w misce wymieszać sos pomidorowy + wodę + kminek + czosnek w proszku + pieprz + sól + cukier.
- Dodaj ten preparat do patelni z pierwszego kroku i gotuj, aż sos zgęstnieje. Odstawić na bok.
- Teraz przygotujmy enchiladas:
Bierzemy tortillę kukurydzianą i wypełniamy ją rozdrobnioną mozzarellą i pokruszonym kurczakiem. - Zwiń omlet i umieść go w naczyniu żaroodpornym.
- Polać sosem chili. Posypać startą mozzarellą i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika udekorować plasterkami awokado, posiekaną kolendrą i pokruszoną fetą.
- I gotowe! :)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!