Galette z soczewicy koralowej i marchewki

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 15 m

Te łatwe w przygotowaniu paszteciki są zrobione z soczewicy koralowej. Ich pomarańczowy kolor doda koloru na talerzu i idealnie komponuje się z marchewką ;-) Świetny sposób na włączenie warzyw i białka roślinnego do posiłku. Naturalnie bezglutenowy, przepis ten jest również idealny dla wegetarian / wegan / wegan. Nie wahaj się zrobić ich w mniejszym rozmiarze, abyś mógł je zjeść jako aperitif ;-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 3.59 (0.9€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h

  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 1Posiekaj cebulę i podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek.
    Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wodą i dusić przez 15-20 minut (do miękkości).
    W razie potrzeby odcedzić i odstawić na bok.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 2Gotuj soczewicę w garnku z wodą przez około 20-25 minut.
    Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 3W blenderze dodać marchew, cebulę, soczewicę, sok z cytryny, ząbki czosnku, przyprawy, sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę płatków owsianych.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 4Gdy mieszanina zmieni się w pastę, umieść ją w misce i dodaj drugą połowę płatków owsianych. Dobrze wymieszać.
    Dodać posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszać.

    Jeśli pasta nadal wydaje się nieco rzadka, nie wahaj się dodać więcej płatków owsianych.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 5Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia uformuj ciasto w placki.
    Tutaj użyliśmy foremki do ciastek, ale możesz po prostu uformować ciasto w kulki, a następnie spłaszczyć je, gdy znajdą się na blasze do pieczenia.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 6Piec przez 20-25 minut.
  • Galette z soczewicy koralowej i marchewki - Przygotowanie krok 7I voilà, twoje galettes są gotowe! Nie wahaj się przygotować do nich sosu.
    Tutaj wymieszaliśmy jogurt, sok z cytryny i kilka ziół :-)

Obserwacje

Przyprawy: nie wahaj się zmieniać przyjemności i smaków, używając różnych przypraw (kminek, curry, pieprz Espelette, gałka muszkatołowa, imbir itp.).



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+