Placki z soczewicy koralowej i marchewki
zagłosuj teraz
Te łatwe w przygotowaniu placki są zrobione z soczewicy koralowej. Ich pomarańczowy kolor doda koloru na talerzu i idealnie komponuje się z marchewką ;-) Świetny sposób na włączenie warzyw i białka roślinnego do posiłku. Naturalnie bezglutenowy, przepis ten jest również idealny dla wegetarian / wegan / wegan. Nie wahaj się zrobić ich w mniejszym rozmiarze, abyś mógł je zjeść jako aperitif ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.59Euros€ (0.9€/porcja)
Materiały
- 1 mikser
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
Posiekaj cebulę i podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wodą i dusić przez 15-20 minut (do miękkości).
W razie potrzeby odcedzić i odstawić na bok.Gotuj soczewicę w garnku z wodą przez około 20-25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.W blenderze dodać marchew, cebulę, soczewicę, sok z cytryny, ząbki czosnku, przyprawy, sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę płatków owsianych.
Gdy mieszanina zmieni się w pastę, umieść ją w misce i dodaj drugą połowę płatków owsianych. Dobrze wymieszać.
Dodać posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszać.
Jeśli pasta nadal wydaje się nieco rzadka, nie wahaj się dodać więcej płatków owsianych.Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia uformuj ciasto w placki.
Tutaj użyliśmy foremki do ciastek, ale możesz po prostu uformować ciasto w kulki, a następnie spłaszczyć je, gdy znajdą się na blasze do pieczenia.Piec przez 20-25 minut.
I voilà, twoje placki są gotowe! Nie wahaj się przygotować do nich sosu.
Tutaj wymieszaliśmy jogurt, sok z cytryny i kilka ziół :-)
Obserwacje
Przyprawy: nie wahaj się zmieniać przyjemności i smaków, używając różnych przypraw (kminek, curry, pieprz Espelette, gałka muszkatołowa, imbir itp.).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!