Galette z soczewicy koralowej i marchewki
zagłosuj teraz
Te łatwe w przygotowaniu paszteciki są zrobione z soczewicy koralowej. Ich pomarańczowy kolor doda koloru na talerzu i idealnie komponuje się z marchewką ;-) Świetny sposób na włączenie warzyw i białka roślinnego do posiłku. Naturalnie bezglutenowy, przepis ten jest również idealny dla wegetarian / wegan / wegan. Nie wahaj się zrobić ich w mniejszym rozmiarze, abyś mógł je zjeść jako aperitif ;-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.59Euros€ (0.9€/porcja)
Materiały
- 1 mikser
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania1 h
- Posiekaj cebulę i podsmaż na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wodą i dusić przez 15-20 minut (do miękkości).
W razie potrzeby odcedzić i odstawić na bok. - Gotuj soczewicę w garnku z wodą przez około 20-25 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. - W blenderze dodać marchew, cebulę, soczewicę, sok z cytryny, ząbki czosnku, przyprawy, sól, pieprz, 1 łyżkę oliwy z oliwek i połowę płatków owsianych.
- Gdy mieszanina zmieni się w pastę, umieść ją w misce i dodaj drugą połowę płatków owsianych. Dobrze wymieszać.
Dodać posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszać.
Jeśli pasta nadal wydaje się nieco rzadka, nie wahaj się dodać więcej płatków owsianych. - Na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia uformuj ciasto w placki.
Tutaj użyliśmy foremki do ciastek, ale możesz po prostu uformować ciasto w kulki, a następnie spłaszczyć je, gdy znajdą się na blasze do pieczenia. - Piec przez 20-25 minut.
- I voilà, twoje galettes są gotowe! Nie wahaj się przygotować do nich sosu.
Tutaj wymieszaliśmy jogurt, sok z cytryny i kilka ziół :-)
Obserwacje
Przyprawy: nie wahaj się zmieniać przyjemności i smaków, używając różnych przypraw (kminek, curry, pieprz Espelette, gałka muszkatołowa, imbir itp.).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!