Jajka po flamenco z ziemniakami i kiełbasą chorizo

zagłosuj teraz
Danie główne
1 porcji
łatwe
30 min

Przedstawiamy bardzo popularny przepis w Andaluzji: jajka po flamenco. Jest to bardzo kompletne danie z groszkiem, ziemniakami, chorizo, jajkiem, sosem pomidorowym... Krótko mówiąc, pyszna mieszanka! Co więcej, możesz dostosować ten przepis do swoich upodobań lub do tego, co znajdziesz w lodówce: fasolka szparagowa, bób, szparagi, papryka, bakłażan... Prawie wszystko! Gotowy? Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby upewnić się, że nie przegapisz żadnego szczegółu ;)

Składniki

1

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
  • Umyj i ugotuj ziemniaka w skórce. Czas gotowania zależy od rodzaju i wielkości ziemniaka. Wyjmij z wody, zdejmij skórkę i pokrój w drobną kostkę.
  • Lekko podsmaż chorizo na patelni posmarowanej masłem. Wyjmij i odstaw na bok.
  • Na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju, a następnie cebulę i czosnek, obrane i posiekane. Smaż na małym ogniu. Jeśli się spieszysz, nie wahaj się dodać odrobinę wody, aby przyspieszyć gotowanie.
  • Gdy cebula nabierze jasnozłotego koloru i miękkiej konsystencji, dodaj sos pomidorowy. Gotuj przez około 5 minut. Teraz dodaj groszek, chorizo i ziemniaki, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez kilka minut, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Za pomocą łyżki napełnij gliniane naczynie i zrób płytki otwór w środku, aby żółtko znalazło się w środku po dodaniu jajka. Rozbij jajko i ostrożnie umieść je na wierzchu mieszanki.
  • Piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC lub do momentu, aż białko zestali się.
  • Wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco. Można udekorować dodając kilka listków pietruszki, posiekany szczypiorek, bazylię, rozmaryn... Wybierz zioło, które lubisz najbardziej!
  • I to wszystko!

Obserwacje

Gotowanie ziemniaka: Aby sprawdzić, czy ziemniak jest ugotowany, nakłuj go ostrym nożem, jeśli ziemniak spadnie bez trudności, jest gotowy.

Sos pomidorowy: Smażony sos pomidorowy można zastąpić naturalnym pomidorem. W takim przypadku należy go zetrzeć na tarce i dodać trochę cukru, aby poprawić kwasowość.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: