Jajka po flamenco z ziemniakami i kiełbasą chorizo
Przedstawiamy bardzo popularny przepis w Andaluzji: huevos a la flamenca. Jest to bardzo kompletne danie z groszkiem, ziemniakami, chorizo, jajkiem, sosem pomidorowym... Krótko mówiąc, pyszna mieszanka! Co więcej, możesz dostosować ten przepis do swoich upodobań lub do tego, co znajdziesz w lodówce: fasolka szparagowa, bób, szparagi, papryka, bakłażan... Prawie wszystko! Prawie wszystko! Gotowy? Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem krok po kroku, aby upewnić się, że nie przegapisz żadnego szczegółu ;)
Składniki
Podobne przepisy
Jajka po szkocku - jajka panierowane po szkocku
Przygotowanie
- Umyj i ugotuj ziemniaka w skórce. Czas gotowania zależy od rodzaju i wielkości ziemniaka. Wyjąć z wody, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
- Lekko podsmażyć udka na patelni posmarowanej masłem. Wyjąć i odstawić na bok. Pokroić chorizo w drobną kostkę i lekko podsmażyć, tylko tyle, aby uwolnić tłuszcz. Wyjąć chorizo i odstawić na bok.
- Na tej samej patelni dodać odrobinę oleju i dodać cebulę i czosnek, obrane i posiekane. Smażyć na małym ogniu. Jeśli się spieszysz, nie wahaj się dodać odrobiny wody, aby przyspieszyć gotowanie.
- Gdy cebula nabierze jasnozłotego koloru i miękkiej konsystencji, dodaj sos pomidorowy. Gotuj przez około 5 minut. Teraz dodaj groszek + chorizo + ziemniaki, dopraw do smaku solą i pieprzem
i gotować przez kilka minut, aby wszystkie składniki się połączyły. - Za pomocą łyżki napełnij gliniane naczynie i zrób płytki otwór w środku, aby żółtko znalazło się w środku po dodaniu jajka. Rozbij jajko i ostrożnie umieść je na wierzchu mieszanki.
- Piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC lub do momentu, aż białko zestali się.
- Wyjąć z piekarnika i podawać na gorąco. Można udekorować dodając kilka listków pietruszki, posiekany szczypiorek, bazylię, rozmaryn.... Wybierz zioło, które lubisz najbardziej!
- I to wszystko!
Obserwacje
Gotowanie ziemniaka: Aby sprawdzić, czy ziemniak jest ugotowany, nakłuj go ostrym nożem, jeśli ziemniak spadnie bez trudności, jest gotowy.
Sos pomidorowy : Smażony sos pomidorowy można zastąpić naturalnym pomidorem. W takim przypadku należy go zetrzeć na tarce i dodać trochę cukru, aby poprawić kwasowość.