Jajka po benedyktyńsku: idealny przepis na śniadanie!
zagłosuj teraz
Jeśli uwielbiasz brunch i pikantne śniadania, oto przepis, który powinien Cię uszczęśliwić: jajka po benedyktyńsku (lub "oeufs bénédictine" dla naszych kanadyjskich przyjaciół!). Połączenie angielskich babeczek, jajek w koszulce, bekonu i sosu holenderskiego z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Usta same rwą się do jedzenia! Zostawiamy Cię więc z krokami naszego przepisu ;-)
Składniki
4
Na jajka po benedyktyńsku:
Sos holenderski:
Szacowany koszt: 5.11Euros€ (1.28€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min
- Sos holenderski: w rondelku wymieszać żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Postaw rondel na małym ogniu i dodawaj po trochu posiekane masło, ciągle mieszając. Uważaj, aby mieszanina się nie zagotowała ;-) Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Jajka sadzone: do garnka z wrzącą wodą dodaj biały ocet i za pomocą łyżki uformuj wir. Wbij jajka do wody i gotuj przez 3 minuty. Białko zlepi się wokół żółtka.
Po ugotowaniu umieść jajka w misce z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. - W międzyczasie ugotuj plastry bekonu i opiecz przekrojone na pół angielskie muffiny.
- Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:
* kromka angielskiej muffinki
* łyżka sosu holenderskiego rozsmarowana na wierzchu
* plaster bekonu
* jajko w koszulce
* trochę sosu holenderskiego wylanego na wierzch
* posiekany szczypiorek
* druga połowa angielskiej muffinki
Powtórz i ciesz się!
Obserwacje
Jeśli chcesz, możesz dodać kilka skórek z cytryny do sosu holenderskiego, aby nadać mu dodatkowego smaku ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!