Jajka po benedyktyńsku: idealny przepis na śniadanie!

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
20 min

Jeśli uwielbiasz brunch i pikantne śniadania, oto przepis, który powinien Cię uszczęśliwić: jajka po benedyktyńsku (lub "oeufs bénédictine" dla naszych kanadyjskich przyjaciół!). Połączenie angielskich babeczek, jajek w koszulce, bekonu i sosu holenderskiego z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Usta same rwą się do jedzenia! Zostawiamy Cię więc z krokami naszego przepisu ;-)


Składniki

4

Na jajka po benedyktyńsku:

Sos holenderski:

Szacowany koszt: 5.11 (1.28€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

  • Sos holenderski: w rondelku wymieszać żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Postaw rondel na małym ogniu i dodawaj po trochu posiekane masło, ciągle mieszając. Uważaj, aby mieszanina się nie zagotowała ;-) Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  • Jajka sadzone: do garnka z wrzącą wodą dodaj biały ocet i za pomocą łyżki uformuj wir. Wbij jajka do wody i gotuj przez 3 minuty. Białko zlepi się wokół żółtka.
    Po ugotowaniu umieść jajka w misce z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • W międzyczasie ugotuj plastry bekonu i opiecz przekrojone na pół angielskie muffiny.
  • Przygotowanie jajek po benedyktyńsku:
    * kromka angielskiej muffinki
    * łyżka sosu holenderskiego rozsmarowana na wierzchu
    * plaster bekonu
    * jajko w koszulce
    * trochę sosu holenderskiego wylanego na wierzch
    * posiekany szczypiorek
    * druga połowa angielskiej muffinki

    Powtórz i ciesz się!

Obserwacje

Jeśli chcesz, możesz dodać kilka skórek z cytryny do sosu holenderskiego, aby nadać mu dodatkowego smaku ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+