Jak ugotować jajko na twardo?
zagłosuj teraz
Najprostszy sposób na ugotowanie jajka. Idealne do sałatki lub na piknik. I nie zapomnij zrobić do niego majonezu: klasyka, która nigdy Ci się nie znudzi :-)
Składniki
1
Szacowany koszt: 0.25Euros€ (0.25€/porcja)
Materiały
- rondel
Podobne przepisy
Jak ugotować jajko na miękko?
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
- Umieść jajko w rondelku i zalej zimną wodą.
- Umieść patelnię na płycie grzewczej. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
- Wyjmij jajko i pozostaw do ostygnięcia przed zdjęciem skorupki (możesz włożyć je do miski z zimną wodą).
Obserwacje
Jak długo gotuje się jajko na twardo?
Czas gotowania jajka na twardo wynosi 10 minut we wrzącej wodzie.
Dlaczego należy wkładać jajka na twardo do zimnej wody?
Ryzyko zanurzenia jajek we wrzącej wodzie polega na tym, że mogą one pęknąć w wyniku szoku termicznego.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!