Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Chociaż kotlety schabowe wyglądają na łatwe do przyrządzenia, często okazują się zbyt suche i niewystarczająco soczyste. Oto nasza najlepsza wskazówka dotycząca smażenia kotletów wieprzowych na patelni, aby były wyjątkowo wilgotne i pyszne!


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.86 (0.93€/porcja)

Materiały

  • Kuchenka

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania15 min
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 1Wyjąć mięso z lodówki w temperaturze pokojowej na 10-15 minut przed gotowaniem. Dopraw z każdej strony solą i pieprzem.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 2Rozgrzać masło na patelni.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 3Gdy patelnia będzie gorąca, a masło spienione, smażyć kotlet schabowy na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 4Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około dziesięć minut, w zależności od grubości kotleta, obracając w połowie gotowania.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 5Wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową, aby mięso pozostało soczyste do momentu, aż będzie gotowe do spożycia. Teraz jest gotowe!

Obserwacje

- Jaki jest najlepszy dodatek do kotleta schabowego?
Frytki, puree ziemniaczane, fasolka szparagowa i zielona sałata to nadal najlepsze dodatki do kotleta schabowego!

- Jakie sosy najlepiej pasują do kotleta schabowego?
Kotlety schabowe bardzo dobrze komponują się z sosem musztardowym, grzybowym lub pieprzowym.

- Jak ciężki jest kotlet schabowy?
Kotlet schabowy waży od 190 do 200 g.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+