Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni?

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Chociaż kotlety schabowe wyglądają na łatwe do przyrządzenia, często okazują się zbyt suche i niewystarczająco soczyste. Oto nasze najlepsze wskazówki dotyczące smażenia kotletów wieprzowych na patelni, aby były wyjątkowo wilgotne i pyszne!

Składniki

2

Materiały

  • Kuchenka

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania15 min
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 1Wyjmij mięso z lodówki na 10-15 minut przed gotowaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 2Rozgrzej masło na patelni.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 3Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, a masło zacznie się pienić, smaż kotlet schabowy na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 4Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około dziesięć minut, w zależności od grubości kotleta, obracając go w połowie gotowania.
  • Jak usmażyć kotlet schabowy na patelni? - Przygotowanie krok 5Wyłącz ogień i przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową, aby mięso pozostało soczyste do momentu podania. Teraz jest gotowe!

Obserwacje

- Jaki jest najlepszy dodatek do kotleta schabowego?
Frytki, puree ziemniaczane, fasolka szparagowa i zielona sałata to nadal najlepsze dodatki do kotleta schabowego!

- Jakie sosy najlepiej pasują do kotleta schabowego?
Kotlety schabowe bardzo dobrze komponują się z sosem musztardowym, grzybowym lub pieprzowym.

- Jak ciężki jest kotlet schabowy?
Kotlet schabowy waży od 190 do 200 g.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: