Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 15 m

Czy słyszałeś o sorpresine? Te małe makaroniki przypominające tortellini są z pewnością najłatwiejsze do zrobienia i zaskoczą Twoich gości. Wszystko czego potrzebujesz to jajka, mąka i cierpliwość, ale gwarantujemy, że nie będziesz rozczarowany rezultatem. Czy jesteś gotowy, aby zrobić najsłodszy świeży makaron? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku!


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.69 (0.17€/porcja)

Materiały

  • Wałek do ciasta lub wałek do ciasta
  • Nóż
  • Widelec

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania5 min

  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 1Przygotowanie ciasta:
    Wsypać mąkę na blat, zrobić wgłębienie na środku łyżką i wlać jajka. Używając widelca, zacznij dodawać jajka, stopniowo przesuwając mąkę w kierunku środka.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 2Gdy ciasto będzie mniej lepkie, dokończ wyrabianie rękami, aż utworzy kulę. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Zawiń kulę w folię spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 3Po tym czasie pokroić kulkę na 4 części, aby łatwiej było ją rozwałkować. Rozwałkować na grubość 1-2 mm. W razie potrzeby podsypać mąką. Można również użyć wałka do ciasta.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 4Zawiń arkusze lasagne w folię spożywczą, aż będą gotowe do użycia. Złożyć jeden arkusz na trzy części i pociąć na paski o szerokości 5 cm. Ponownie pociąć paski na kwadraty o boku 5 cm.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 5Zawiń wszystkie kwadraty w folię spożywczą, aż będą gotowe do użycia. Złóż kwadraty w następujący sposób: zacznij od połączenia rogów po przekątnej.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 6Złóż dwa pozostałe rogi, aby uformować ciasto. Powtórz czynność z pozostałymi kwadratami. To, czy ciasto jest ugotowane, czy nie, zależy od tego, jak długo pozostawiono je do wyschnięcia, więc pamiętaj, aby sprawdzić, czy jest ugotowane.
  • Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładny mały makaron - Przygotowanie krok 7Przechowuj makaron w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażarce. Gotowe!

Obserwacje

Jak gruby powinien być domowy makaron?
Idealna grubość dla tego rodzaju makaronu wynosi od 1 do 2 mm.

Jak długo trwa gotowanie świeżego domowego makaronu?
Czas gotowania zależy od czasu suszenia makaronu i może wynosić od 2-3 minut do 6-8 minut. Pamiętaj więc, aby sprawdzić czas gotowania.

Czy mogę zamrozić domowy makaron?
Poświęciłeś trochę czasu na uformowanie makaronu, więc to normalne, że będziesz chciał go użyć do kilku posiłków. Zacznij od zamrożenia makaronu, układając go na przykład na tacy. Gdy będzie już zimny, możesz włożyć go do torebki do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.

Jaki jest idealny rozmiar sorpresine?
Zalecamy kwadraty o wymiarach 5x5 cm.

Jak przechowywać świeży makaron sorpresine?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu przez kilka dni.

Jak podawać sorpresine?
Możesz przygotować je z wszelkiego rodzaju sosami i dodatkami! Można je również wykorzystać do przygotowania sałatek, zup lub zapiekanek makaronowych. Niech przemówi Twoja kreatywność :-)

Czy makaron pełnoziarnisty może być używany do przygotowania domowego makaronu?
Tak, ale ciasto będzie mniej elastyczne, ponieważ zawiera mniej glutenu, ale rezultat będzie taki sam.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+