Jak zrobić domowy makaron: sorpresine, ładne małe makaroniki

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 15 m

Czy słyszałeś o sorpresine? Te małe makaroniki przypominające tortellini są z pewnością najłatwiejsze do zrobienia i zaskoczą Twoich gości. Wszystko, czego potrzebujesz, to jajka, mąka i cierpliwość, ale gwarantujemy, że nie będziesz rozczarowany rezultatem. Czy jesteś gotowy, aby zrobić najsłodszy świeży makaron? Wyjaśnimy wszystko krok po kroku!


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.69 (0.17€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania5 min


Obserwacje

Jak gruby powinien być domowy makaron?
Idealna grubość dla tego rodzaju makaronu wynosi od 1 do 2 mm.

Jak długo trwa gotowanie świeżego domowego makaronu?
Czas gotowania zależy od czasu suszenia makaronu i może wynosić od 2-3 minut do 6-8 minut. Pamiętaj więc, aby sprawdzić czas gotowania.

Czy mogę zamrozić domowy makaron?
Poświęciłeś trochę czasu na uformowanie makaronu, więc to normalne, że będziesz chciał go użyć do kilku posiłków. Zacznij od zamrożenia makaronu, układając go na przykład na tacy. Gdy będzie już zimny, możesz włożyć go do torebki do zamrażania, aby zaoszczędzić miejsce.

Jaki jest idealny rozmiar sorpresine?
Zalecamy kwadraty o wymiarach 5x5 cm.

Jak przechowywać świeży makaron sorpresine?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu przez kilka dni.

Jak podawać sorpresine?
Możesz przygotować je z wszelkiego rodzaju sosami i dodatkami! Można je również wykorzystać do przygotowania sałatek, zup lub zapiekanek makaronowych. Niech przemówi Twoja kreatywność :-)

Czy makaron pełnoziarnisty może być używany do przygotowania domowego makaronu?
Tak, ale ciasto będzie mniej elastyczne, ponieważ zawiera mniej glutenu, ale rezultat będzie taki sam.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+