Kiełbasa morteau i duszona soczewica

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 10 m

Jednym z naszych ulubionych gulaszy jest soczewica z marchewką, boczkiem i kiełbasą Morteau! To pocieszające rodzinne danie, które rozgrzewa zarówno żołądek, jak i kubki smakowe. Krok po kroku pomożemy Ci przygotować to super łatwe i ponadczasowe danie.


Składniki

4
Szacowany koszt: 3.28 (0.82€/porcja)

Materiały

  • Rondel lub naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
  • Opłucz soczewicę i odstaw na bok.
    Doprowadź garnek z wodą do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj plastry boczku przez 4-5 minut.
  • Odsączyć i pokroić na 3 części.
    Smażyć je przez kilka minut w dużym rondlu (lub naczyniu żaroodpornym) z mżawką oliwy z oliwek.
  • Dodać soczewicę, obraną i pokrojoną w goździki cebulę, bouquet garni, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, łodygę selera (usunięte liście) i kiełbasę Morteau.
    Zalać 1 litrem wody.
  • Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 25 minut.
    Wyjąć kiełbasę Morteau i pokroić w plasterki.
  • Usunąć łodygę selera, bouquet garni i cebulę z goździkami.
  • Podawaj soczewicę, ułóż na wierzchu plasterki kiełbasy Morteau i smacznego!
    P.S. Jeśli chcesz, możesz również posiekać ugotowaną cebulę i dodać ją do końcowego przygotowania :-)


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+