Kiełbasa morteau i duszona soczewica
zagłosuj teraz
Jednym z naszych ulubionych gulaszy jest soczewica z marchewką, boczkiem i kiełbasą Morteau! To pocieszające rodzinne danie, które rozgrzewa zarówno żołądek, jak i kubki smakowe. Krok po kroku pomożemy Ci przygotować to super łatwe i ponadczasowe danie.
Składniki
4
Szacowany koszt: 3.28Euros€ (0.82€/porcja)
Materiały
- Rondel lub naczynie żaroodporne
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
- Opłucz soczewicę i odstaw na bok.
Doprowadź garnek z wodą do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj plastry boczku przez 4-5 minut. - Odsączyć i pokroić na 3 części.
Smażyć je przez kilka minut w dużym rondlu (lub naczyniu żaroodpornym) z mżawką oliwy z oliwek. - Dodać soczewicę, obraną i pokrojoną w goździki cebulę, bouquet garni, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, łodygę selera (usunięte liście) i kiełbasę Morteau.
Zalać 1 litrem wody. - Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 25 minut.
Wyjąć kiełbasę Morteau i pokroić w plasterki. - Usunąć łodygę selera, bouquet garni i cebulę z goździkami.
- Podawaj soczewicę, ułóż na wierzchu plasterki kiełbasy Morteau i smacznego!
P.S. Jeśli chcesz, możesz również posiekać ugotowaną cebulę i dodać ją do końcowego przygotowania :-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!