Kiełbasa morteau i duszona soczewica

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h 10 m

Jednym z naszych ulubionych gulaszy jest soczewica z marchewką, boczkiem i kiełbasą Morteau! To pocieszające rodzinne danie, które rozgrzewa zarówno żołądek, jak i kubki smakowe. Krok po kroku pomożemy Ci przygotować to super łatwe i ponadczasowe danie.

Składniki

4

Materiały

  • Rondel lub naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania1 h
  • Opłucz soczewicę i odstaw na bok.
    Doprowadź garnek z wodą do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj plastry boczku przez 4-5 minut.
  • Odsącz je i pokrój na 3 części.
    Smaż je przez kilka minut w dużym rondlu (lub naczyniu żaroodpornym) z odrobiną oliwy z oliwek.
  • Dodaj soczewicę, obraną cebulę z goździkiem, bukiet garni, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, łodygę selera (bez liści) oraz kiełbasę Morteau.
    Zalej wszystko 1 litrem wody.
  • Doprowadź mieszankę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
    Wyjmij kiełbasę Morteau i pokrój ją w plasterki.
  • Usuń łodygę selera, bukiet garni oraz cebulę z goździkami.
  • Podawaj soczewicę, ułóż na wierzchu plasterki kiełbasy Morteau i smacznego!
    P.S. Jeśli chcesz, możesz również posiekać ugotowaną cebulę i dodać ją do końcowego przygotowania :-)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: