Łatwe ciasto pasterskie
zagłosuj teraz
W kategorii komfortowego jedzenia, którym uwielbiamy cieszyć się z rodziną, chcielibyśmy poprosić Cię o shepherd's pie! Mielona wołowina z sosem pomidorowym, polana domowym puree ziemniaczanym... Bardzo łatwa w przygotowaniu kombinacja zapewniająca wyjątkowo smaczne rezultaty :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować ten parmentier z mielonej wołowiny i ciesz się!
Składniki
6
Dla mięsa :
Do ziemniaków :
Szacowany koszt: 7.68Euros€ (1.28€/porcja)
Materiały
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 woreczek do ciasta + 1 woreczek do ciasta z rowkiem (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania50 min
- Obierz i pokrój ziemniaki na kawałki, a następnie gotuj je w garnku z wrzącą osoloną wodą przez 20 minut.
- W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę w mżawce oliwy z oliwek. Gdy będzie przezroczysta, dodać koncentrat pomidorowy i mięso mielone. Doprawić do smaku.
- Gdy wołowina będzie ugotowana, dodać posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik.
- Odcedź ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce. Dodaj mleko i kontynuuj rozgniatanie. Następnie dodać masło. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dobrze wymieszać.
- Dodaj purée do mięsa w naczyniu do zapiekania. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Danie to można przygotować bez użycia rękawa cukierniczego: wystarczy rozprowadzić purée na mięsie i wygładzić wierzch.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!