Łatwe hachis parmentier

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h

W kategorii komfortowego jedzenia, którym uwielbiamy cieszyć się z rodziną, hachis parmentier to idealny wybór! Mielona wołowina z sosem pomidorowym, polana domowym puree ziemniaczanym... Bardzo łatwa w przygotowaniu kombinacja zapewniająca wyjątkowo smaczne rezultaty :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować ten parmentier z mielonej wołowiny i ciesz się!

Składniki

6

Dla mięsa :

Do ziemniaków :

Materiały

  • 1 naczynie do zapiekania
  • 1 woreczek do ciasta + 1 woreczek do ciasta z rowkiem (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania50 min
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój ziemniaki na kawałki, a następnie gotuj je w garnku z wrzącą osoloną wodą przez 20 minut.
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 2W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę w łyżce oliwy z oliwek. Gdy będzie przezroczysta, dodać koncentrat pomidorowy i mięso mielone. Doprawić do smaku.
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 3Gdy wołowina będzie ugotowana, dodać posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Rozgrzać piekarnik.
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 4Odcedź ziemniaki i zetrzyj je na grubej tarce. Dodaj mleko i kontynuuj rozgniatanie. Następnie dodaj masło. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dobrze wymieszać.
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 5Dodaj purée do mięsa w naczyniu do zapiekania. Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
  • Łatwe Hachis Parmentier - Przygotowanie krok 6Wszystko gotowe!

Obserwacje

Danie to można przygotować bez użycia rękawa cukierniczego: wystarczy rozprowadzić purée na mięsie i wygładzić wierzch.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: