Łosoś po koreańsku z sosem gochujang gotowy w 8 minut
Dziś wracamy do Korei, aby przygotować super proste i pyszne danie dla miłośników łososia i pikantnych potraw! Przygotuj się na eksplozję smaku z naszym ekspresowym przepisem na łososia po koreańsku, gotowego w zaledwie 8 minut :-) Nie ma nic prostszego niż gotowanie ryby w piekarniku podczas gotowania ryżu, aby nie tracić czasu. Po wyjęciu z piekarnika łosoś będzie miał wspaniały czerwony kolor dzięki sosowi gochujang, który można udekorować ziarnami sezamu dla chrupkości! Proste, szybkie i efektowne danie, a przede wszystkim pikantne! :-)
Składniki
Udekorować:
Materiały
- 1 pędzel
- papier do pieczenia
- tłuczek do czosnku
Przygotowanie
- Wlej sos gochujang, olej sezamowy, miód i ocet ryżowy do miski. Zmiażdżyć czosnek i imbir.
- Wszystko razem wymieszać. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umieść filet z łososia na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Posmarować wierzch sosem.
- Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać na ryżu i udekorować posiekanym szczypiorkiem (lub zieloną cebulką) i ziarnami sezamu.
Obserwacje
Jaki dodatek najlepiej pasuje do łososia w sosie gochujang?
Możesz ugotować ryż basmati lub czarny ryż, które są idealnym dodatkiem do łososia w sosie gochujang. Można go również podawać z warzywami gotowanymi na parze i kimchi.
Jak długo mogę przechowywać pieczonego łososia?
Można go przechowywać przez maksymalnie 1 do 2 dni w chłodnym, szczelnym pojemniku.
Czy mogę użyć mrożonego łososia?
Tak, ale przed użyciem należy go rozmrozić w lodówce.
Czy mogę użyć łososia ze skórą?
Możesz użyć łososia ze skórą lub bez. Skóra będzie łatwiejsza do usunięcia po ugotowaniu ;-)