Makaron z pistacjowym pesto, smaczny i łatwy przepis
Prosty pomysł na obiad lub kolację przez cały rok, makaron z pesto pistacjowym można przygotować w mgnieniu oka i każdy go pokocha: wypróbuj go, jeśli masz ochotę na kremowe, wegetariańskie pierwsze danie. Wybraliśmy makaron fusilli, ale można też użyć innych kształtów makaronu, ponieważ pesto pistacjowe dobrze komponuje się zarówno z długim, jak i krótkim makaronem. Poniżej wyjaśniamy procedurę krok po kroku, jeśli jesteś wielkim miłośnikiem pesto, koniecznie musisz spróbować!
Składniki
Dekoracja:
Materiały
- Patelnia
- Patelnia
- Blender
Przygotowanie
- Ugotuj fusilli w osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotować pesto pistacjowe, umieszczając w kubku liście bazylii, starty parmezan, oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek i pistacje. - Miksować do uzyskania gęstej konsystencji (efektem końcowym będzie krem do rozcieńczenia).
- Odcedzić makaron al dente, odstawiając część wody z gotowania. Wlej pesto pistacjowe na patelnię, dodaj trochę wody z gotowania, a następnie wlej makaron i dobrze wymieszaj (w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania).
- Podawaj makaron z pesto pistacjowym, udekoruj kilkoma listkami bazylii, posiekanymi pistacjami i podawaj.
Obserwacje
Czy mogę przechowywać makaron z pesto pistacjowym?
Zalecamy zjedzenie go od razu. W przypadku, gdy pozostanie, można przechowywać go w lodówce przez jeden dzień (w pojemniku z zakrętką) i podgrzać na patelni z niewielką ilością wody przed podaniem.
Jakiego formatu makaronu należy użyć do pesto pistacjowego?
My użyliśmy fusilli, ale możesz użyć dowolnego formatu makaronu (krótkiego lub długiego). Wypróbuj caserecce, mezze maniche, rigatoni, spaghetti lub linguine.
Co mogę dodać do makaronu z pesto pistacjowym?
Pesto pistacjowe dobrze komponuje się ze składnikami morskimi lub lądowymi. Możesz połączyć je z krewetkami, boczkiem, speckiem lub suszonymi pomidorami, jeśli masz ochotę na wegetariańskie danie z makaronem.
Co zrobić, jeśli masz resztki pesto pistacjowego?
Jeśli pesto pistacjowe okaże się zbyt gęste, można je przechowywać w lodówce przez tydzień w szczelnym pojemniku lub zamrozić.