Makaron z ricottą i cytryną - delikatne i łatwe danie!

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
20 min

Wegetariańskie pierwsze danie o delikatnym smaku. Kwaskowatość cytryny dobrze komponuje się ze świeżym, kremowym smakiem ricotty, tworząc idealną równowagę. Makaron z ricottą i cytryną można przygotować w zaledwie 20 minut, jest bardzo lekkostrawny i można go dostosować do własnych potrzeb, dodając różne składniki: cukinię, wędzonego łososia lub krewetki. Wypróbuj ten prosty przepis, jeśli masz mało czasu, podaj makaron z ricottą i cytryną na lunch lub kolację.


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.11 (1.06€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Jakiego makaronu użyć do ricotty i sosu cytrynowego?
Wybór należy do Ciebie, możesz użyć krótkiego lub długiego makaronu. Spróbuj spaghetti, fusilli, rigatoni, linguine lub paccheri.

Jak długo można przechowywać makaron z ricottą i cytryną?
Zalecamy zjedzenie go, gdy tylko będzie gotowy. Można go jednak przechowywać w lodówce do jednego dnia i podgrzać na patelni z niewielką ilością wody, aby ponownie nabrał kremowej konsystencji.

Jakiego sera ricotta należy użyć do przygotowania makaronu?
Użyliśmy ricotty z mleka krowiego, ale jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, możesz zastąpić ją ricottą z mleka owczego.

Czy mogę użyć parmezanu?
Tak. W wielu przepisach na makaron z ricottą i cytryną do ubijania używa się parmezanu. My chcieliśmy uzyskać delikatniejszy smak.

Co mogę dodać do makaronu z ricottą i cytryną?
Cukinię, jeśli chcesz, aby danie było wegetariańskie lub łososia, jeśli masz ochotę na smaczne danie rybne.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+