Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
35 min

Szukasz szybkiego, zdrowego, ale pysznego przepisu? To jest właśnie to. Inny sposób na zjedzenie morszczuka przy bardzo niewielkim przygotowaniu. W pół godziny masz bardzo apetyczny posiłek dla całej rodziny :)

Składniki

3

Materiały

  • talerz, blacha do pieczenia, mikrofalówka, piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Będziemy gotować cebulę w ekspresowy sposób. Obierz i pokrój cebulę na plasterki. Umieść na małym talerzu z solą i mżawką oleju. Gotuj w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty pod przykryciem. Cebula będzie przezroczysta.
  • Na blasze do pieczenia umieść papier do pieczenia, a na nim ułóż przyprawione filety z morszczuka. Posyp posiekanym koperkiem (lub koperkiem ze słoika) i polej każdy filet odrobiną oliwy z oliwek.
  • Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem - Przygotowanie krok 3Następnie ułóż warstwę cebuli, a potem warstwę ugotowanego (i odsączonego) szpinaku.
  • Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem - Przygotowanie krok 4Jako ostatnią warstwę, dodaj starty ser (ilość do smaku). Na wierzch sera dodaj odrobinę miodu (również do smaku).
  • Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem - Przygotowanie krok 5Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 części, każdą z nich smarujemy starą musztardą i przykrywamy każdy filet z morszczuka.
    Wytnij kilka szczelin na wierzchu i posmaruj powierzchnię odrobiną mleka.
  • Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem - Przygotowanie krok 6Piec 25 minut w temperaturze 190ºC (termoobieg z włączonym wentylatorem) i gotowe!
  • Morszczuk w cieście francuskim ze szpinakiem - Przygotowanie krok 7Podawaj z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych lub gotowanymi na parze ziemniakami. Doskonałe i zdrowe danie :)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: