Omlet cebulowy - smaczny i łatwy przepis do przygotowania

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
17 min

Bardzo smaczny klasyk kuchni włoskiej, ten przepis łączy niedrogie składniki, aby stworzyć smaczne danie, które wszyscy uwielbiają. Omlet cebulowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu: pozwól cebuli zwiędnąć na patelni z pokrywką, przygotuj mieszankę jajek i parmezanu i gotuj na patelni przez krótki czas. Wystarczy przestrzegać wskazanego czasu gotowania, aby uzyskać doskonały rezultat! Omlet cebulowy można podawać na lunch jako wegetariańskie danie główne, ale jest to również świetny pomysł na szybką i smaczną kolację. Wyjaśniamy procedurę krok po kroku. Wypróbuj naszą pyszną frittatę cebulową w domu i pamiętaj, że możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.26 (0.63€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania7 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Jak długo można przechowywać omlet cebulowy?
Kilka dni w lodówce dobrze przykryty folią spożywczą lub umieszczony w szczelnym pojemniku.

Jaki jest czas gotowania omletu cebulowego?
Czas gotowania jest dość przybliżony, ponieważ zależy od tego, jak lubisz omlet. Jeśli będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami, otrzymasz dobrze ugotowany omlet cebulowy o przyjemnej konsystencji.

Czego mogę użyć zamiast startego parmezanu?
Do omletu cebulowego dobrze sprawdzi się również tarty Grana Padano lub tarty ser pecorino. Jeśli używasz pecorino, dodaj mniej soli do ubitych jajek.

Jaka powinna być cebula do omletu?
Gotowanie cebuli jest bardzo ważne. Konieczne jest użycie pokrywki, ponieważ para wytworzona w środku sprawi, że będą miękkie i idealne do omletu.

Czy mogę przygotować omlet cebulowy w piekarniku?
Tak. Procedura jest taka sama jak w przypadku omletu pieczonego na patelni. Gdy cebula zwiędnie, dodaj ją do ubitych jajek i wymieszaj. Następnie przenieś wszystko na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez około 20/25 minut (czas pieczenia, jak zwykle, zależy od piekarnika).

Jakiej cebuli użyć do omletu?
Użyj cebuli o słodkim smaku. Polecamy cebulę białą lub złocistą.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+