Omlet z cukinią i komosą ryżową

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Zdrowe życie jest niezbędne i musimy zacząć od naszej diety. Co powiesz więc na omlet z cukinii i komosy ryżowej, bogaty w białko roślinne i błonnik? Jest to uniwersalny przepis, do którego można dodać również inne warzywa, takie jak starta marchewka, pomidory i cokolwiek innego, co mamy w domu. Otwórz więc swoją szafkę, lodówkę i dokonaj tego odkrycia już dziś. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej:

Składniki

2

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min
  • Omlet z cukinią i komosą ryżową - Przygotowanie krok 1Ugotuj komosę ryżową w 100 ml wody. Gdy będzie gotowa, odcedź ją. W międzyczasie ubij 2 jajka w misce.
  • Omlet z cukinią i komosą ryżową - Przygotowanie krok 2Umyj i zetrzyj cukinię na tarce.
  • Omlet z cukinią i komosą ryżową - Przygotowanie krok 3Dodaj i wymieszaj wszystkie składniki (jajka, komosę ryżową, cukinię, ser i oliwę z oliwek). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Omlet z cukinią i komosą ryżową - Przygotowanie krok 4Wlej do formy wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Omlet z cukinią i komosą ryżową - Przygotowanie krok 5Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Sprawdź, czy jest upieczone. Smacznego!

Obserwacje

* Jak gotować komosę ryżową? Stosunek zawsze wynosi 1:quinoa do 2:ml wody. Umyj komosę ryżową i odsącz. Zagotuj wodę w rondlu i dodaj komosę ryżową. Dodaj odrobinę soli. Gotuj przez około 12 do 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Komosa będzie ugotowana, gdy ziarna będą szeroko otwarte.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: