Paella z owocami morza
zagłosuj teraz
Chcesz spróbować paelli w hiszpańskim stylu? Aby pomóc Ci ją przyrządzić, przygotowaliśmy łatwy w przygotowaniu przepis z instrukcjami krok po kroku. Dzięki temu przepisowi zdasz sobie sprawę, że paella jest znacznie łatwiejsza do zrobienia, niż mogłoby się wydawać ;-) Jest to bardzo przyjazne danie, którym można cieszyć się z przyjaciółmi i rodziną przy każdej okazji. Słowo ostrzeżenia: jeśli chcesz przygotować piękną paellę zgodnie z hiszpańską tradycją, nie możesz mieszać mięsa i ryb! Musi to być albo jedno, albo drugie. Koniec więc z mieszaniem skorupiaków i chorizo ;-)
Składniki
6
Materiały
- Naczynie do paelli 34 cm
- Ręcznik kuchenny
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania1 h
- Wywar z krewetek:
Krewetki i 3 krewetki królewskie obrać ze skorupek. Usunąć skorupy i głowy i smażyć przez 5 minut na oliwie z oliwek w dużym rondlu. - Dodać 1 litr wody, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 20 minut. Zdjąć z ognia i za pomocą tłuczka dobrze rozgnieść główki w wywarze. Następnie przecedzić, aby usunąć tylko płyn. Odstawić na bok.
- Małże:
Oczyść i przytnij małże, a następnie umieść je w garnku. Dodaj odrobinę wody, przykryj i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie małże powinny się otworzyć. Wyjmij każdą małżę z muszli, zachowując 6 do dekoracji. Odstawić na bok. - Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni do paelli. Podsmaż na niej grubo posiekaną paprykę.
- Podczas gdy papryka się gotuje, zmiażdż ząbki czosnku i dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i szafran. Dobrze wymieszać.
- Dodaj tę mieszankę do papryki, gdy zacznie się gotować. Pomidory obrać ze skórki, przecierać i również dodać. Gotować przez 5 minut.
- Oczyść kalmary tak, aby pozostał tylko jadalny miąższ i pokrój w pierścienie. Dodaj je na patelnię wraz z oczyszczonymi małżami wciąż w muszlach.
- Gotować przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Małże powinny się już otworzyć.
- Następnie dodać ryż, krewetki i krewetki królewskie, których skorupki zostały użyte do wywaru. Dobrze wymieszać.
- Podzielić mieszaninę równomiernie między naczynia do paelli i zalać bulionem. Dodaj barwnik spożywczy i dobrze wymieszaj. Umieść pozostałe krewetki i małże na wierzchu paelli. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego/średniego i gotuj przez 20 minut. Po 20 minutach wyłącz ogień i przykryj paellę ściereczką. Odstawić na 5 minut.
- Paella z owocami morza jest już gotowa, wystarczy tylko udekorować ją połówką cytryny!
Obserwacje
Zapas: dla większej szybkości można użyć gotowego zapasu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!