Panierowany bakłażan z bułką tartą panko, japońskie curry w stylu katsu, ale wegetariańskie
Zamień swoją kuchnię w zakątek Japonii dzięki temu przepisowi napanierowanego bakłażana z bułką tartą panko, curry katsu w stylu wegetariańskim! Wyobraź sobie chrupiącą teksturę tradycyjnego katsu curry, ale bez mięsa. Ta wersja na bazie bakłażana jest nie tylko pyszna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki bułce tartej panko zapewniającej lekką, chrupiącą panierkę, danie to jest idealną alternatywą dla wegetarian. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem kuchni japońskiej, czy po prostu szukasz sposobu na uczynienie bakłażana jeszcze lepszym, ten przepis jest dla Ciebie! :-)
Składniki
Pieczony bakłażan:
Ryż do sushi (dodatek):
Curry (dodatek):
Polewy / dekoracja (opcjonalnie):
Materiały
- torebka do zamrażarki / hermetyczne pudełko
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- widelec
Przygotowanie
- Upiecz bakłażana:
Umieść bakłażana na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Nakłuć widelcem i posmarować odrobiną oliwy z oliwek. - Piec w temperaturze 230°C przez 20 minut, obracając w razie potrzeby.
- Wyjąć z piekarnika i umieścić w szczelnej torebce do zamrażania lub hermetycznym pudełku na co najmniej 10 minut.
- Obierz bakłażana: skórka powinna być teraz łatwiejsza do usunięcia.
- Upiecz bakłażana:
Wyciśnij nadmiar wody z bakłażana i spłaszcz go tak bardzo, jak to możliwe.
Zanurzyć w mące do obtoczenia. - Wymieszaj jajko, sól i pieprz i zanurz w nim bakłażana.
- Zanurzyć w bułce tartej panko i dobrze obtoczyć.
- Zanurz ponownie w jajku, a następnie w bułce tartej. Bakłażan jest teraz gotowy do smażenia.
- Rozgrzać olej na patelni. Gdy olej będzie gorący, zanurz w nim panierowanego bakłażana.
- Odwróć, gdy spód będzie złotobrązowy.
- Gdy obie strony będą złotobrązowe, połóż panierowanego bakłażana na papierze kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju.
Sugerujemy następujące dodatki: - Przygotuj ryż:
Umyj i ugotuj ryż jak zwykle (wyjaśniamy wszystko krok po kroku w naszym przepisie na poké bowl ;-) ) - Podgrzej ocet ryżowy, dodaj sól i cukier. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia.
Gdy ryż jest ugotowany i nadal gorący, wlać mieszaninę octu i dobrze wymieszać. - Przygotuj curry:
Doprowadź wodę do wrzenia i umieść w niej blok curry. Wymieszaj: kostka rozpuści się, a sos zgęstnieje.
*W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zdejmij patelnię z ognia, gdy osiągniesz pożądaną konsystencję. - Pokrój panierowanego bakłażana w paski.
- Ułożyć talerze:
Umieść ryż na dnie talerzy do zupy i przykryj sosem curry. - Na wierzchu ułożyć paski panierowanego bakłażana. Udekorować posiekaną dymką i sezamem (opcjonalnie).
- I jest gotowy!
Obserwacje
Co to jest bułka tarta panko?
Bułka tarta panko to japońska bułka tarta. Można ją znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych lub w niektórych supermarketach w dziale "produkty światowe". Możesz zastąpić ją tradycyjną bułką tartą lub skorzystać z naszego prostego przepisu tutaj: bułka tarta panko.
Czym jest japońska zasmażka curry?
Japońskie curry sprzedawane jest w supermarketach w formie zasmażki do rozcieńczenia. Jest to taka sama zasmażka jak do sosu beszamelowego! O wiele praktyczniej jest kupić ją w formie paczki niż zrobić ją samemu, ponieważ zawiera mnóstwo przypraw. Rozcieńczyliśmy 30 g w 20 ml wody, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od pożądanej konsystencji sosu.
Japońską zasmażkę curry można znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych lub w niektórych supermarketach w dziale "produkty światowe". Często można ją znaleźć pod marką "Golden Curry S&B", w kilku odmianach: niepikantnej, łagodnie pikantnej i pikantnej.
Jak mogę doprawić moje danie?
Możesz dodać warzywa i dusić je w sosie curry. Można też udekorować talerz dymką, cebulką dymką lub szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Jest to opcjonalne, ale posłuży do udekorowania potrawy. Japońskie curry jest zwykle spożywane w takiej postaci.
Jak przygotować panierowanego bakłażana z wyprzedzeniem?
Możesz przygotować go z wyprzedzeniem, a nawet zrobić kilka partii!
Przechowywanie w lodówce : Umieść schłodzonego bakłażana w szczelnym pojemniku i przechowuj do 5 dni.
Przechowywanie w zamrażarce : Umieść schłodzonego bakłażana w torebce do zamrażania i przechowuj do 1 miesiąca.
Podgrzewanie w piekarniku : Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W przypadku wyjęcia z zamrażarki, rozmrozić wcześniej lub dostosować czas.
Podgrzewanie na patelni: Podgrzewać na patelni na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony bez dodawania tłuszczu. Jeśli danie zostało dopiero co wyjęte z zamrażarki, należy je wcześniej rozmrozić lub dostosować czas gotowania.
Podgrzewanie we frytownicy powietrznej: Wyłóż tacę papierem do pieczenia (opcjonalnie) i umieść na niej panierowanego bakłażana. Podgrzewać przez 8 minut w temperaturze 180°C w trybie Air Fry.