Panierowany bakłażan z bułką tartą panko w stylu japońskiego curry katsu, ale wegetariański

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 30 m

Zamień swoją kuchnię w zakątek Japonii dzięki temu przepisowi na panierowanego bakłażana z bułką tartą panko, curry katsu w stylu wegetariańskim! Wyobraź sobie chrupiącą teksturę tradycyjnego katsu curry, ale bez mięsa. Ta wersja na bazie bakłażana jest nie tylko pyszna, ale także bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki bułce tartej panko zapewniającej lekką, chrupiącą panierkę, danie to jest idealną alternatywą dla wegetarian. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem kuchni japońskiej, czy po prostu szukasz sposobu na uczynienie bakłażana jeszcze lepszym, ten przepis jest dla Ciebie! :-)


Składniki

2

Pieczony bakłażan:

Bułka tarta:

Ryż do sushi (dodatek):

Curry (dodatek):

Polewy / dekoracja (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 4.67 (2.34€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Czas oczekiwania10 min
Gotowania40 min

Obserwacje

Co to jest bułka tarta panko?
Bułka tarta panko to japońska bułka tarta. Można ją znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych lub w niektórych supermarketach w dziale "produkty światowe". Możesz zastąpić ją tradycyjną bułką tartą lub skorzystać z naszego prostego przepisu tutaj: bułka tarta panko.

Czym jest japońska zasmażka curry?
Japońskie curry sprzedawane jest w supermarketach w formie zasmażki do rozcieńczenia. Jest to taka sama zasmażka jak do sosu beszamelowego! O wiele praktyczniej jest kupić ją w formie paczki niż zrobić ją samemu, ponieważ zawiera mnóstwo przypraw. Rozcieńczyliśmy 30 g w 20 ml wody, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od pożądanej konsystencji sosu.
Japońską zasmażkę curry można znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych lub w niektórych supermarketach w dziale "produkty światowe". Często można ją znaleźć pod marką "Golden Curry S&B", w kilku odmianach: niepikantnej, łagodnie pikantnej i pikantnej.

Jak mogę doprawić moje danie?
Możesz dodać warzywa i dusić je w sosie curry. Można też udekorować talerz dymką, cebulką dymką lub szczypiorkiem i ziarnami sezamu. Jest to opcjonalne, ale posłuży do udekorowania potrawy. Japońskie curry jest zwykle spożywane w takiej postaci.

Jak przygotować panierowanego bakłażana z wyprzedzeniem?
Możesz przygotować go z wyprzedzeniem, a nawet zrobić kilka partii!
Przechowywanie w lodówce : Umieść schłodzonego bakłażana w szczelnym pojemniku i przechowuj do 5 dni.
Przechowywanie w zamrażarce : Umieść schłodzonego bakłażana w torebce do zamrażania i przechowuj do 1 miesiąca.
Podgrzewanie w piekarniku : Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewać przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W przypadku wyjęcia z zamrażarki, rozmrozić wcześniej lub dostosować czas.
Podgrzewanie na patelni: Podgrzewać na patelni na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony bez dodawania tłuszczu. Jeśli danie zostało dopiero co wyjęte z zamrażarki, należy je wcześniej rozmrozić lub dostosować czas gotowania.
Podgrzewanie we frytownicy powietrznej: Wyłóż tacę papierem do pieczenia (opcjonalnie) i umieść na niej panierowanego bakłażana. Podgrzewać przez 8 minut w temperaturze 180°C w trybie Air Fry.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+