Pasta alla boscaiola - idealne pierwsze danie na jesień i zimę

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
30 min

Pocieszające, smaczne i kremowe pierwsze danie: makaron alla boscaiola to obowiązkowa pozycja na jesień i zimę. Przygotowanie przepisu jest łatwe i zajmuje bardzo mało czasu. Składniki na to pierwsze danie mogą się różnić, my zdecydowaliśmy się zaproponować prostą wersję z pokrojonym w kostkę boczkiem, pieczarkami i odrobiną śmietany do gotowania (tylko po to, aby nadać mu kremowy akcent , który Cię zaskoczy!). Odkryj procedurę krok po kroku, wyposaż się w krótki makaron i przynieś pyszną boscaiolę na stół. Twoi goście pokochają to danie!


Składniki

2

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min

Obserwacje

Czy mogę przechowywać makaron alla boscaiola?
Tak, można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Przed spożyciem podsmaż go na patelni (nie trzeba dodawać, że nie będzie smakował tak dobrze, jak ugotowany i zjedzony).

Jakiego formatu makaronu alla boscaiola należy użyć?
Zalecamy użycie krótkiego makaronu: trofie, penne rigate, rigatoni, Mezze maniche, fusilli, tortiglioni.

Czego mogę użyć zamiast boczku?
Dobrym rozwiązaniem jest użycie pokruszonej kiełbasy zamiast boczku.

Czy mogę przygotować makaron alla boscaiola bez śmietany?
Oczywiście, nie jest to obowiązkowy składnik. Dodajemy tylko niewielką ilość, aby nadać potrawie kremowy smak.

Jakich grzybów użyć do makaronu alla boscaiola?
Można go przygotować z mieszanką grzybów, ale zalecamy użycie pieczarek lub borowików.

Jakie inne składniki mogę dodać do makaronu alla boscaiola?
Innym bardzo popularnym składnikiem tego tradycyjnego włoskiego dania jest groszek. Jeśli również chcesz go użyć, możesz dodać go w kroku 3, po zwiędnięciu grzybów.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+