Pâté berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek!
zagłosuj teraz
Kiedy wielkanocna tradycja spotyka się ze smakiem, otrzymujemy pasztet Berrichon! Prosty przepis, który idealnie nadaje się na rodzinny posiłek ;-) Podtrzymaj tradycję i wypróbuj nasz wielkanocny pasztet, korzystając z poniższych instrukcji krok po kroku
Składniki
6
Materiały
- 1 forma do ciasta (22x11 cm)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
- Gotować 4 jajka na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Zanurzyć w zimnej wodzie, a następnie obrać (usunąć skorupkę).
- Umieść mieloną wieprzowinę, mieloną cielęcinę, 1 jajko, posiekany ząbek czosnku i szalotkę, sól, pieprz, tymianek, świeżą pietruszkę i gałkę muszkatołową w dużej misce i wymieszaj.
- Rozwiń pierwsze ciasto francuskie, odwróć formę do ciasta do góry nogami i wytnij wokół krawędzi formy. Umieść drugie ciasto francuskie w natłuszczonej formie.
- Rozłóż połowę farszu na cieście francuskim, a następnie ułóż na wierzchu 4 jajka na twardo. Przykryć nadzieniem.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Oddzielić białko od żółtka ostatniego jajka. Złożyć ciasto francuskie nad nadzieniem. Posmarować białkiem jajka.
- Umieść prostokąt ciasta francuskiego na wierzchu i złóż ciasto do środka za pomocą łyżki. Narysuj wzór na cieście i posmaruj je żółtkiem.
- Piec pasztet przez 50 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz jest gotowy!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!