Pâté berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek!

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Kiedy wielkanocna tradycja spotyka się ze smakiem, otrzymujemy pasztet Berrichon! Prosty przepis, który idealnie nadaje się na rodzinny posiłek ;-) Podtrzymaj tradycję i wypróbuj nasz wielkanocny pasztet, korzystając z poniższych instrukcji krok po kroku


Składniki

6

Materiały

  • 1 forma do ciasta (22x11 cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h

  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 1Gotować 4 jajka na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Zanurzyć w zimnej wodzie, a następnie obrać (usunąć skorupkę).
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 2Umieść mieloną wieprzowinę, mieloną cielęcinę, 1 jajko, posiekany ząbek czosnku i szalotkę, sól, pieprz, tymianek, świeżą pietruszkę i gałkę muszkatołową w dużej misce i wymieszaj.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 3Rozwiń pierwsze ciasto francuskie, odwróć formę do ciasta do góry nogami i wytnij wokół krawędzi formy. Umieść drugie ciasto francuskie w natłuszczonej formie.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 4Rozłóż połowę farszu na cieście francuskim, a następnie ułóż na wierzchu 4 jajka na twardo. Przykryć nadzieniem.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 5Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Oddzielić białko od żółtka ostatniego jajka. Złożyć ciasto francuskie nad nadzieniem. Posmarować białkiem jajka.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 6Umieść prostokąt ciasta francuskiego na wierzchu i złóż ciasto do środka za pomocą łyżki. Narysuj wzór na cieście i posmaruj je żółtkiem.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 7Piec pasztet przez 50 minut w temperaturze 180°C.
  • Pâté Berrichon, super wykwintny pasztet wielkanocny na tradycyjny posiłek! - Przygotowanie krok 8A teraz jest gotowy!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+