Pierś z kaczki i sos z kawałkami trufli
zagłosuj teraz
Kiedy chcemy przygotować domowy posiłek na święta, często myślimy o piersi z kaczki jako daniu głównym. Niezależnie od tego, czy to Boże Narodzenie, Sylwester, urodziny, czy zwykła niedziela z rodziną, każda okazja jest dobra, aby jej spróbować! Jest gotowana na różowo, co wydobywa cały rozpływający się w ustach smak, który tak bardzo kochamy w tym mięsie, w towarzystwie łatwego w przygotowaniu sosu z kaczego tłuszczu i kawałków trufli. Poniżej przedstawiamy przepis krok po kroku ↓ ↓
Składniki
3
Materiały
- Patelnia
- Rondel
- trzepaczka
- sito
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Sos z kawałkami trufli:
Roztopić tłuszcz z kaczki (jeśli nie masz, patrz komentarze). Szybko podsmaż drobno posiekaną cebulę.Dodaj mąkę na raz i wymieszaj trzepaczką, aby powstała zasmażka. Mieszaj na średnim ogniu przez 1 minutę, a następnie dodawaj po trochu białego wina. Mieszanina powinna zmienić kolor na biały i zgęstnieć.
Następnie dodawaj po trochu wywar z kurczaka (20 cl wody + 1 kostka rosołowa), cały czas mieszając. Sos powinien stopniowo gęstnieć.
Zdjąć z ognia i przecedzić, aby usunąć cebulę. Następnie dodać kawałki trufli, wymieszać i utrzymywać sos w cieple.
Wyjąć piersi kaczki i za pomocą noża naciąć tłuszcz w kratkę, nie przecinając go aż do mięsa.
Umieścić na patelni tłustą stroną do dołu i smażyć przez około 10 minut na średnim ogniu (lub do momentu, aż skórka będzie ładnie przypieczona). Odwrócić piersi kaczki i pozostawić na kolejne 3 minuty.
Podawaj piersi z kaczki z ziemniakami i polej je sosem z trufli. I voilà, gotowe!
Obserwacje
Tłuszcz z kaczki: jeśli go nie masz, ugotuj najpierw piersi z kaczki i użyj wytopionego tłuszczu jako bazy do sosu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!