Pierś z kaczki z sosem truflowym
zagłosuj teraz
Jeśli chodzi o przygotowanie domowego posiłku na okres świąteczny, często myślimy o piersi z kaczki jako daniu głównym. Niezależnie od tego, czy jest to Boże Narodzenie, Sylwester, urodziny, czy zwykła niedziela z rodziną, nie ma lepszego powodu, aby jej spróbować! Jest gotowana na różowo, aby wydobyć cały rozpływający się w ustach smak, który tak bardzo kochamy w tym mięsie, w towarzystwie łatwego w przygotowaniu sosu z kaczego tłuszczu i kawałków trufli. Poniżej przedstawiamy przepis krok po kroku ↓ ↓
Składniki
3
Materiały
- Patelnia
- Rondel
- trzepaczka
- chinois
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Sos truflowy:
Roztopić tłuszcz z kaczki (jeśli nie masz, patrz komentarze). Szybko podsmaż drobno posiekaną cebulę. - Dodaj mąkę na raz i wymieszaj trzepaczką, aby powstała zasmażka. Mieszać na średnim ogniu przez 1 minutę, a następnie dodawać po trochu białego wina. Mieszanina powinna zmienić kolor na biały i zgęstnieć.
- Następnie dodawaj po trochu wywar z kurczaka (20 cl wody + 1 kostka rosołowa), cały czas mieszając. Sos powinien stopniowo gęstnieć.
- Zdjąć z ognia i przecedzić, aby usunąć cebulę. Następnie dodać kawałki trufli, wymieszać i utrzymywać sos w cieple.
- Wyjąć piersi kaczki i za pomocą noża naciąć tłuszcz w kratkę, nie przecinając go aż do mięsa.
- Umieścić na patelni tłustą stroną do dołu i smażyć przez około 10 minut na średnim ogniu (lub do momentu, aż skórka będzie ładnie przypieczona). Odwrócić piersi kaczki i pozostawić na kolejne 3 minuty.
- Podawaj piersi z kaczki z ziemniakami i polej je sosem truflowym. I voila, gotowe!
Obserwacje
Tłuszcz z kaczki: jeśli go nie masz, ugotuj najpierw piersi z kaczki i użyj wytopionego tłuszczu jako bazy do sosu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!