Ramen z kurczakiem: prosta wersja tego kultowego azjatyckiego dania!
Kiedy myślisz o pocieszającym azjatyckim przepisie, od razu myślisz o ramen! Gorący bulion , który postanowiliśmy udekorować makaronem ramen, kurczakiem i grzybami. Nie można też zapomnieć ojajku na miękko, które doda potrawie nieodpartego uroku. Jest to przepis, który będzie wymagał kilku przygotowań, ale nie martw się, wszystko jest niezwykle łatwe do zrobienia. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Kurczak: na patelni na dużym ogniu smażyć kotlety z kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
Dodać słodko-słony sos sojowy i smażyć przez około 5 minut z każdej strony na małym/średnim ogniu.
Po ugotowaniu kotletów z kurczaka, odstawić na bok. - Bulion: na tej samej patelni podsmaż dymkę, grzyby i czosnek w oleju sezamowym i imbirze przez kilka minut.
Dodać bulion warzywny.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut. - Jajka: zagotuj wodę na patelni, a następnie zanurz w niej jajka. Gotować przez 6 minut, a następnie umieścić w misce z zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie. Wyjąć skorupki i odstawić na bok.
- Makaron: ugotować makaron ramen w garnku z gorącą wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Prezentacja:
Wlać bulion do talerza do zupy. Dodać kotlet z kurczaka pokrojony w paski, a następnie jajko przekrojone na pół. Dodać makaron. Posypać posiekaną kolendrą.
Zrób to samo na drugim talerzu.
I gotowe! Smacznego!
Obserwacje
Jaki rodzaj makaronu do japońskiego ramen?
W ramen można użyć kilku rodzajów makaronu:
* Makaron ramen, który jest pofalowany i ma żółto-biały kolor, wykonany z mąki pszennej, drożdży i jajka.
* Makaron Sōmen, japoński makaron wytwarzany z bardzo drobnej białej mąki.
* Makaron Soba, wytwarzany z mąki gryczanej i odrobiny pszenicy w celu zapewnienia elastyczności.
* Makaron Udon, biały i dość gruby, wytwarzany z mąki pszennej.
Jak jeść ramen?
Jeśli dobrze posługujesz się pałeczkami, to do Ciebie należy jedzenie ramenu za ich pomocą! Na koniec wypijesz bulion i nie martw się, to nic wielkiego, jeśli zrobisz hałas podczas siorbania makaronu ;-) W przeciwnym razie nic nie zastąpi dobrego widelca (i obiecujemy, że nie powiemy ;-) ).
Jak mogę zastąpić kurczaka w moim ramenie?
Kurczaka można zastąpić innym mięsem (indykiem, wołowiną itp.) lub krewetkami.
Czy można przygotować wegetariański ramen?
Tak, można! Wystarczy zastąpić kurczaka warzywami i/lub smażonym tofu.
Jakie warzywa powinienem dodać do mojego ramenu?
Zrób sobie przyjemność! Tutaj wybraliśmy grzyby, ale możesz też dodać marchewkę, pory lub pak choi (kapustę chińską znaną również jako bok choy).
Jak długo gotuje się ramen?
Jeśli masz jakieś resztki ramenu, przechowuj je w szczelnej puszce w lodówce do 1 dnia.
Czy ramen można zamrozić?
Niestety nie zalecamy zamrażania gotowego ramenu. Można jednak zamrozić poszczególne składniki (osobno ugotowanego kurczaka, grzyby i bulion), a następnie połączyć je w wielkim dniu, gotując jajko na miękko.