Roladki z cukinii zapiekane z szynką i serem scamorza

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
25 min

Pieczone roladki warzywne to pyszny pomysł na przystawkę lub danie główne na szybki i smaczny obiad. Pokazywaliśmy już, jak przygotować roladki z bakłażana, ale dziś proponujemy smaczną wersję z cukinią, gotowaną szynką i serem scamorza. Przepis jest bardzo prosty, tani i przede wszystkim bardzo konfigurowalny: zamiast gotowanej szynki można użyć specku, szynki surowej lub mortadeli (na przykład!). Przygotowanie tych roladek z cukinii obejmuje panierowanie ich i krótki czas w piekarniku, aby je zmiękczyć, a następnie nadziewanie, zwijanie i wkładanie z powrotem do piekarnika, aby zakończyć gotowanie. Otrzymasz przepyszne danie, au gratin na zewnątrz i żylaste w środku. Odkryj procedurę krok po kroku i zaproponuj nasze pieczone roladki z cukinii na lunch lub kolację, jesteśmy pewni, że dzieci też je pokochają!


Składniki

2

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min


Obserwacje

Czy mogę przygotować bułeczki z cukinii z wyprzedzeniem?

Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, unikając pierwszego etapu w piekarniku. Przygotuj więc bułeczki, przechowuj je w lodówce (maksymalnie 2 dni), a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180° przez 20/25 minut.

Jak długo mogę przechowywać roladki z cukinii?

1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym przykryte folią spożywczą. Odgrzej je przed jedzeniem (możesz również użyć kuchenki mikrofalowej).

Jak przygotować bezglutenowe bułeczki z cukinii?

Możesz użyć bezglutenowej bułki tartej lub zrobić panierkę z posiekanych płatków kukurydzianych.

Jak przygotować wegetariańskie roladki z cukinii?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, danie to można przygotować w różnych wariantach. Aby przygotować wegetariańskie roladki z cukinii, wystarczy usunąć gotowaną szynkę i dodać więcej sera scamorza.

Czego mogę użyć zamiast gotowanej szynki?

Jeśli nie lubisz gotowanej szynki, możesz użyć surowej szynki, specku lub mortadeli. W przypadku wersji z mortadelą radzimy zachować ostrożność, ponieważ danie może być bardzo smaczne.

Jakich cukinii należy użyć do roladek?

Zalecamy użycie dużych cukinii, aby uzyskać ładne plastry do nadziewania serem i szynką.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+