Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
Å‚atwe
25 min

Pieczone roladki warzywne to pyszny pomysł na przystawkę lub danie główne na szybki i smaczny obiad. Pokazywaliśmy już, jak przygotować roladki z bakłażana, ale dziś proponujemy smaczną wersję z cukinią, gotowaną szynką i serem scamorza. Przepis jest bardzo prosty, tani i przede wszystkim bardzo konfigurowalny: zamiast gotowanej szy nki można użyć specku, szynki surowej lub mortadeli (na przykład!). Przygotowanie tych roladek z cukinii obejmuje panierowanie ich i krótki czas w piekarniku, aby je zmiękczyć, a następnie nadziewanie, zwijanie i wkładanie z powrotem do piekarnika, aby zakończyć gotowanie. Otrzymasz przepyszne danie, au gratin na zewnątrz i żylaste w środku. Odkryj procedurę krok po kroku i zaproponuj nasze pieczone roladki z cukinii na lunch lub kolację, jesteśmy pewni, że dzieci też je pokochają!


Składniki

2
Szacowany koszt: 3.34 (1.67€/porcja)

Materiały

  • Leccarda
  • Szczotka kuchenna
  • WykaÅ‚aczka
  • Naczynie Pyrex
  • Mandolina

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania20 min

  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 1Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki za pomocÄ… mandoliny (powinny mieć okoÅ‚o 3/4 mm).
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 2W osobnym naczyniu przygotuj buÅ‚kÄ™ tartÄ… z buÅ‚kÄ… tartÄ… i pieprzem. NastÄ™pnie posmaruj cukinie oliwÄ… z oliwek i panieruj z obu stron.
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 3Stopniowo ukÅ‚adaj je na blasze wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia, a nastÄ™pnie piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C (nagrzany piekarnik).
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 4W miÄ™dzyczasie pokrój ser scamorza w cienkie plasterki, a gotowanÄ… szynkÄ™ w paski (postaraj siÄ™, aby paski byÅ‚y nieco krótsze niż dÅ‚ugość cukinii). Gdy cukinie bÄ™dÄ… gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygniÄ™cia na kilka minut, a nastÄ™pnie nadziewaj każdy plasterek serem scamorza i gotowanÄ… szynkÄ….
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 5Zroluj cukinie i zabezpiecz roladki wykaÅ‚aczkÄ…, aby nie otworzyÅ‚y siÄ™ podczas pieczenia (Wskazówka: włóż wykaÅ‚aczki do wody przed użyciem, aby zapobiec ich spaleniu w piekarniku).
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 6Umieść roladki z cukinii w naczyniu żaroodpornym, polej odrobinÄ… oleju i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Roladki z cukinii zapiekane z szynkÄ… i serem scamorza - Przygotowanie krok 7Zapiekane buÅ‚eczki z cukinii z serem prosciutto scamorza sÄ… gotowe. Jedz je gorÄ…ce zaraz po wyjÄ™ciu z piekarnika, bÄ™dÄ… smaczne i żylaste!

Obserwacje

Czy mogę przygotować bułeczki z cukinii z wyprzedzeniem?
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, unikając pierwszego etapu w piekarniku. Przygotuj więc bułeczki, przechowuj je w lodówce (maksymalnie 2 dni), a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180° przez 20/25 minut.

Jak długo mogę przechowywać roladki z cukinii?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym przykryte folią spożywczą. Odgrzej je przed jedzeniem (możesz również użyć kuchenki mikrofalowej).

Jak przygotować bezglutenowe bułeczki z cukinii?
Możesz użyć bezglutenowej bułki tartej lub zrobić panierkę z posiekanych płatków kukurydzianych.

Jak przygotować wegetariańskie roladki z cukinii?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, danie to można przygotować w różnych wariantach. Aby przygotować wegetariańskie roladki z cukinii, wystarczy usunąć gotowaną szynkę i dodać więcej sera scamorza.

Czego mogę użyć zamiast gotowanej szynki?
Jeśli nie lubisz gotowanej szynki, możesz użyć surowej szynki, specku lub mortadeli. W przypadku wersji z mortadelą radzimy zachować ostrożność, ponieważ danie może być bardzo smaczne.

Jakich cukinii należy użyć do roladek?
Zalecamy użycie dużych cukinii, aby uzyskać ładne plastry do nadziewania serem i szynką.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+