Roladki z cukinii zapiekane z szynką i serem scamorza
Pieczone roladki warzywne to pyszny pomysł na przystawkę lub danie główne na szybki i smaczny obiad. Pokazywaliśmy już, jak przygotować roladki z bakłażana, ale dziś proponujemy smaczną wersję z cukinią, gotowaną szynką i serem scamorza. Przepis jest bardzo prosty, tani i przede wszystkim bardzo konfigurowalny: zamiast gotowanej szy nki można użyć specku, szynki surowej lub mortadeli (na przykład!). Przygotowanie tych roladek z cukinii obejmuje panierowanie ich i krótki czas w piekarniku, aby je zmiękczyć, a następnie nadziewanie, zwijanie i wkładanie z powrotem do piekarnika, aby zakończyć gotowanie. Otrzymasz przepyszne danie, au gratin na zewnątrz i żylaste w środku. Odkryj procedurę krok po kroku i zaproponuj nasze pieczone roladki z cukinii na lunch lub kolację, jesteśmy pewni, że dzieci też je pokochają!
Składniki
Materiały
- Leccarda
- Szczotka kuchenna
- Wykałaczka
- Naczynie Pyrex
- Mandolina
Przygotowanie
- Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki za pomocą mandoliny (powinny mieć około 3/4 mm).
- W osobnym naczyniu przygotuj bułkę tartą z bułką tartą i pieprzem. Następnie posmaruj cukinie oliwą z oliwek i panieruj z obu stron.
- Stopniowo układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C (nagrzany piekarnik).
- W międzyczasie pokrój ser scamorza w cienkie plasterki, a gotowaną szynkę w paski (postaraj się, aby paski były nieco krótsze niż długość cukinii). Gdy cukinie będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie nadziewaj każdy plasterek serem scamorza i gotowaną szynką.
- Zroluj cukinie i zabezpiecz roladki wykałaczką, aby nie otworzyły się podczas pieczenia (Wskazówka: włóż wykałaczki do wody przed użyciem, aby zapobiec ich spaleniu w piekarniku).
- Umieść roladki z cukinii w naczyniu żaroodpornym, polej odrobiną oleju i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Zapiekane bułeczki z cukinii z serem prosciutto scamorza są gotowe. Jedz je gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika, będą smaczne i żylaste!
Obserwacje
Czy mogę przygotować bułeczki z cukinii z wyprzedzeniem?
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, unikając pierwszego etapu w piekarniku. Przygotuj więc bułeczki, przechowuj je w lodówce (maksymalnie 2 dni), a następnie umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz w temperaturze 180° przez 20/25 minut.
Jak długo mogę przechowywać roladki z cukinii?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku lub bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym przykryte folią spożywczą. Odgrzej je przed jedzeniem (możesz również użyć kuchenki mikrofalowej).
Jak przygotować bezglutenowe bułeczki z cukinii?
Możesz użyć bezglutenowej bułki tartej lub zrobić panierkę z posiekanych płatków kukurydzianych.
Jak przygotować wegetariańskie roladki z cukinii?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, danie to można przygotować w różnych wariantach. Aby przygotować wegetariańskie roladki z cukinii, wystarczy usunąć gotowaną szynkę i dodać więcej sera scamorza.
Czego mogę użyć zamiast gotowanej szynki?
Jeśli nie lubisz gotowanej szynki, możesz użyć surowej szynki, specku lub mortadeli. W przypadku wersji z mortadelą radzimy zachować ostrożność, ponieważ danie może być bardzo smaczne.
Jakich cukinii należy użyć do roladek?
Zalecamy użycie dużych cukinii, aby uzyskać ładne plastry do nadziewania serem i szynką.