Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie
Dziś pokażemy, jak przygotować typowe kubańskie danie: ryż z fasolą lub czerwoną fasolą. Ten pyszny i prosty przepis składa się z mieszanki czerwonej fasoli, chrupiących kawałków boczku i wybranych przypraw, którym towarzyszy biały ryż. Rezultatem jest danie pełne smaku i aromatu, które z pewnością pokochasz. Jeśli chcesz nadać mu dodatkowego kopa, możesz dodać do niego patacones lub tostones, chipsy z babki lancetowatej lub sałatkę z awokado.
Składniki
Fasola:
Materiały
- Patelnia
- Rondel z pokrywką
- Drewniana łyżka
Przygotowanie
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodaj boczek i smaż na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odstawić na później.
- Na tej samej patelni z tłuszczem z boczku dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj koncentrat pomidorowy do mieszanki cebuli i czosnku i dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać kminek + oregano + brązowy cukier + ocet + sól + pieprz. Wymieszać razem.
- Wlać ugotowaną fasolę i boczek. Dobrze wymieszać, aby fasola przesiąkła smakiem pozostałych składników. Zmniejszyć ogień do średnio niskiego i gotować fasolę jeszcze przez 15 minut (w razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu).
- Podczas gdy fasola się gotuje, przygotować biały ryż. W rondlu podgrzać 2 łyżki oleju roślinnego na średnim ogniu. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj, aż fasola będzie prawie przezroczysta.
- Dodaj 4 szklanki wody i sól do ryżu. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrywania garnka.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średnio niskiego, przykryj garnek i gotuj ryż przez 15-20 minut lub do momentu, aż będzie miękki i wchłonie cały płyn.
- Podawaj ryż na talerzu z czerwoną fasolą i boczkiem, a na koniec posyp posiekaną kolendrą. To wszystko!
Obserwacje
Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję tego przepisu, po prostu pomiń boczek. W ten sposób można cieszyć się równie aromatycznym i pełnym smaku daniem bez składników pochodzenia zwierzęcego.
Jak przechowywać przepis na czerwoną fasolę i ryż z boczkiem?
Przechowuj resztki fasoli i ryżu w szczelnych pojemnikach i przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz również zamrozić fasolę w pojedynczych porcjach, aby była gotowa, gdy będziesz jej potrzebować.
Jakie dodatki mogę podać do tego przepisu?
Do tego przepisu można dodać patacones (tostones), smażone dojrzałe plantany, sałatkę z awokado, smażoną yuca (maniok) lub kilka kromek kubańskiego chleba, aby uzyskać kompletny i pyszny posiłek.