Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
55 min

Dziś pokażemy, jak przygotować typowe kubańskie danie: ryż z fasolą lub czerwoną fasolą. Ten pyszny i prosty przepis składa się z mieszanki czerwonej fasoli, chrupiących kawałków boczku i wybranych przypraw, którym towarzyszy biały ryż. Rezultatem jest danie pełne smaku i aromatu, które z pewnością pokochasz. Jeśli chcesz nadać mu dodatkowego kopa, możesz dodać do niego patacones lub tostones, chipsy z babki lancetowatej lub sałatkę z awokado.


Składniki

2

Fasola:

Szacowany koszt: 3.31 (1.66€/porcja)

Materiały

  • Patelnia
  • Rondel z pokrywką
  • Drewniana łyżka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania25 min
Gotowania20 min
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 1Na patelni na średnim ogniu rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodaj boczek i smaż na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odstawić na później.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 2Na tej samej patelni z tłuszczem z boczku dodaj posiekany czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 3Dodaj koncentrat pomidorowy do mieszanki cebuli i czosnku i dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać kminek + oregano + brązowy cukier + ocet + sól + pieprz. Wymieszać razem.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 4Wlać ugotowaną fasolę i boczek. Dobrze wymieszać, aby fasola przesiąkła smakiem pozostałych składników. Zmniejszyć ogień do średnio niskiego i gotować fasolę jeszcze przez 15 minut (w razie potrzeby doprawić większą ilością soli i pieprzu).
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 5Podczas gdy fasola się gotuje, przygotować biały ryż. W rondlu podgrzać 2 łyżki oleju roślinnego na średnim ogniu. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj, aż fasola będzie prawie przezroczysta.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 6Dodaj 4 szklanki wody i sól do ryżu. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu bez przykrywania garnka.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 7Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średnio niskiego, przykryj garnek i gotuj ryż przez 15-20 minut lub do momentu, aż będzie miękki i wchłonie cały płyn.
  • Ryż z czerwoną fasolą i boczkiem: typowe kubańskie danie - Przygotowanie krok 8Podawaj ryż na talerzu z czerwoną fasolą i boczkiem, a na koniec posyp posiekaną kolendrą. To wszystko!

Obserwacje

Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję tego przepisu, po prostu pomiń boczek. W ten sposób można cieszyć się równie aromatycznym i pełnym smaku daniem bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Jak przechowywać przepis na czerwoną fasolę i ryż z boczkiem?
Przechowuj resztki fasoli i ryżu w szczelnych pojemnikach i przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz również zamrozić fasolę w pojedynczych porcjach, aby była gotowa, gdy będziesz jej potrzebować.

Jakie dodatki mogę podać do tego przepisu?
Do tego przepisu można dodać patacones (tostones), smażone dojrzałe plantany, sałatkę z awokado, smażoną yuca (maniok) lub kilka kromek kubańskiego chleba, aby uzyskać kompletny i pyszny posiłek.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+