Sałatka z ciecierzycy z dorszem

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
25 min

Sałatka z ciecierzycy z dorszem to lekki, pożywny, pełnowartościowy i aromatyczny posiłek. Można ją również zabrać na piknik lub do pracy. To proste i smaczne danie można przygotować w kilka minut. Wystarczy wymieszać i gotowe! Sprawdź nasz krok po kroku poniżej ↓↓


Składniki

4

Przyprawy:


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania10 min

  • Gotować dorsza we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Usunąć ości i skórę. Rozdrobnić.
  • Umieść rozdrobnionego dorsza, ciecierzycę, cebulę, pomidora i oliwki w misce. Wymieszać razem.
  • Doprawić pietruszką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać.
  • Schłodzić w lodówce, aż będzie gotowy do podania. Smacznego!

Obserwacje

Dorsz: W tym przepisie użyliśmy 500 gramów świeżego dorsza. Po ugotowaniu i usunięciu skóry jego waga zmniejszyła się do 250 gramów.

Czy można użyć innej ryby?: Zastąp dorsza tuńczykiem z puszki, aby przepis pozostał zdrowy i bardziej ekonomiczny.

Surowa lub smażona cebula: Ponieważ jest to sałatka, najlepsza jest surowa cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją podsmażyć.

Czy mogę użyć ziemniaków? Oczywiście, w tym przypadku należy użyć proporcji 1/2:1/2, tj. 250 gramów ziemniaków + 250 gramów ciecierzycy.

Bez gotowanego jajka? Oczywiście, jeśli wolisz. Można je dodać na wierzch jako dodatek lub pokruszyć i wymieszać z innymi składnikami.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+