Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 5 m

Kuchnia śródziemnomorska jest pełna smacznych, słonecznych przepisów, a dziś udajemy się do Grecji, aby odkryć nową specjalność: Spanakopita (ośmielamy się wymówić tę nazwę poprawnie za pierwszym razem)! Ten wegetariański placek ze szpinakiem i fetą to idealny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw, dzięki doskonałemu połączeniu chrupiącego ciasta filo i nadzienia ze szpinaku i fety, które tak uwielbiamy :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.39 (1.06€/porcja)

Materiały

  • 1 pędzel
  • 1 tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 1Posiekaj cebulę i smaż przez kilka minut na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 2Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj szpinak. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 3Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko razem i ponownie przykryj na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 4W dużej misce wymieszaj jajka, pokruszoną fetę, ricottę i odrobinę pieprzu.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 5Dodaj szpinak i dobrze wymieszaj.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 6Posmaruj arkusze filo oliwą z oliwek przed ułożeniem ich jeden na drugim. Sklej ze sobą 4 arkusze, a następnie 2 arkusze.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 7Umieść 4 naoliwione arkusze filo na dnie formy, a następnie wlej nadzienie. Zagiąć brzegi arkuszy do środka.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 8Przykryj formę dwoma arkuszami naoliwionego ciasta filo i wytnij wokół formy. Nadmiar włożyć do formy (aby uniknąć strat). Umieść okrąg z liści na wierzchu i wsuń krawędzie do formy, aby uszczelnić ciasto.
  • Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta - Przygotowanie krok 9Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. I voila, gotowe! Dodaj nasiona sezamu na wierzch, jeśli chcesz.

Obserwacje

Jak przechowywać spanakopitę?
Ciasto należy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Czy można usunąć ricottę?
Ten przepis można przygotować z ricottą lub bez. Ricotta nada ciastu słodszy smak i sprawi, że będzie bardziej kremowe.

Czy spanakopita może mieć inny kształt?
Możesz zrobić samousy, cygara, mini placki, w dowolnym kształcie!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+