Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta
Kuchnia śródziemnomorska jest pełna smacznych, słonecznych przepisów, a dziś udajemy się do Grecji, aby odkryć nową specjalność: Spanakopita (ośmielamy się wymówić tę nazwę poprawnie za pierwszym razem)! Ten wegetariański placek ze szpinakiem i fetą to idealny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw, dzięki doskonałemu połączeniu chrupiącego ciasta filo i nadzienia ze szpinaku i fety, które tak uwielbiamy :-)
Składniki
Materiały
- 1 pędzel
- 1 tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę i smaż przez kilka minut na patelni z mżawką oliwy z oliwek.
- Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj szpinak. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko razem i ponownie przykryj na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj jajka, pokruszoną fetę, ricottę i odrobinę pieprzu.
- Dodaj szpinak i dobrze wymieszaj.
- Posmaruj arkusze filo oliwą z oliwek przed ułożeniem ich jeden na drugim. Sklej ze sobą 4 arkusze, a następnie 2 arkusze.
- Umieść 4 naoliwione arkusze filo na dnie formy, a następnie wlej nadzienie. Zagiąć brzegi arkuszy do środka.
- Przykryj formę dwoma arkuszami naoliwionego ciasta filo i wytnij wokół formy. Nadmiar włożyć do formy (aby uniknąć strat). Umieść okrąg z liści na wierzchu i wsuń krawędzie do formy, aby uszczelnić ciasto.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C. I voila, gotowe! Dodaj nasiona sezamu na wierzch, jeśli chcesz.
Obserwacje
Jak przechowywać spanakopitę?
Ciasto należy przechowywać w lodówce do 5 dni.
Czy można usunąć ricottę?
Ten przepis można przygotować z ricottą lub bez. Ricotta nada ciastu słodszy smak i sprawi, że będzie bardziej kremowe.
Czy spanakopita może mieć inny kształt?
Możesz zrobić samousy, cygara, mini placki, w dowolnym kształcie!