Spanakopita, superłatwy grecki placek ze szpinakiem i serem feta

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 5 m

Kuchnia śródziemnomorska jest pełna smacznych, słonecznych przepisów, a dziś udajemy się do Grecji, aby odkryć nową specjalność: Spanakopita (ośmielamy się wymówić tę nazwę poprawnie za pierwszym razem)! Ten wegetariański placek ze szpinakiem i fetą to idealny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw, dzięki doskonałemu połączeniu chrupiącego ciasta filo i nadzienia ze szpinaku i fety, które tak uwielbiamy :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 6.39 (1.06€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min

Obserwacje

Jak przechowywać spanakopitę?
Ciasto należy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Czy można usunąć ricottę?
Ten przepis można przygotować z ricottą lub bez. Ricotta nada ciastu słodszy smak i sprawi, że będzie bardziej kremowe.

Czy spanakopita może mieć inny kształt?
Możesz zrobić samousy, cygara, mini placki, w dowolnym kształcie!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+