Śródziemnomorska sałatka ryżowa: tuńczyk, oliwki, suszone pomidory i cytryna
Świeża i aromatyczna, o śródziemnomorskim smaku. Wielu nazywa ją również sycylijską sałatką ryżową, biorąc pod uwagę składniki użyte do jej przygotowania: tuńczyka, suszone pomidory, cytrynę, czarne oliwki i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (niektórzy używają również migdałów). Bardzo specyficzne połączenie smakowe, które przechodzi od intensywnych smaków suszonych pomidorów w oleju do świeżych nut cytrusowych startej skórki cytryny. Ta sałatka ryżowa będzie doskonałym towarzyszem lata, można ją zabrać na plażę na lekki i pożywny lunch pod parasolem. Podziel się przepisem ze znajomymi i napisz w komentarzu, czy Ci smakowało!
Składniki
Materiały
- Tarka
- Miska
- Garnek
- Nożyczki
- nóż
Przygotowanie
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzić, gdy będzie al dente i pozostawić do ostygnięcia na blasze do pieczenia lub w zimnym "bain-marie" (instrukcje znajdują się w sekcji porad).
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników potrzebnych do przyprawienia ryżu:
- Odsącz tuńczyka i rozgnieć go widelcem.
- Pokrój czarne oliwki w krążki
- Dobrze umyj cytrynę i zetrzyj z niej skórkę
- Odsącz suszone pomidory z oleju i pokrój je na kawałki za pomocą nożyczek. - Gdy ryż ostygnie, przełożyć go do dużej miski. Następnie dodaj tuńczyka, oliwki i posiekane suszone pomidory. Następnie mieszaj od dołu do góry.
- Teraz dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Dopraw solą, dodaj kilka listków bazylii i śródziemnomorska sałatka ryżowa jest gotowa!
Obserwacje
Czy mogę dodać startą cytrynę do sałatki ryżowej?
Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak cytryny, możesz zetrzeć skórkę z cytryny bezpośrednio na sałatkę.
Jak długo mogę przechowywać śródziemnomorską sałatkę ryżową?
Kilka dni w lodówce. Należy używać szczelnego pojemnika lub przykryć naczynie folią spożywczą.
Co mogę dodać do śródziemnomorskiej sałatki ryżowej?
Jeśli chcesz nadać jej chrupkości, zalecamy dodanie prażonych, posiekanych migdałów.
Jak schłodzić ryż do sałatki?
Nie zalecamy chłodzenia ryżu pod bieżącą wodą, aby nie stał się lepki. Radzimy rozłożyć go na blasze do pieczenia lub użyć metody "zimnego bemaru".
Jakiego ryżu użyć do sałatki?
W tej sałatce ryżowej użyliśmy ryżu "parboiled", ponieważ bardzo dobrze przechowuje się po ugotowaniu. W supermarkecie znajdziesz również "ryż sałatkowy" wskazany na opakowaniu, który również sprawdzi się w naszym przepisie.
Czy mogę dodać majonez do sałatki ryżowej?
Nie zalecamy używania majonezu do tej śródziemnomorskiej wersji sałatki ryżowej. Zakryłoby to szczególną kombinację smaków stworzoną ze składników.