Endywie zapiekane z szynką

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
50 min

Klasyczne, proste danie, które nie wymaga wielu składników: oczywiście endywia z szynką! Wspaniałe sezonowe endywie podawane z kremowym sosem beszamelowym i serem zapiekanym, z przyjemnością się nimi delektujemy :-) Pocieszający przepis, którym uwielbiamy delektować się w cieple naszej jadalni.

Składniki

4

Materiały

  • Naczynie żaroodporne 30 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 1Oczyść endywię i gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 2Każdą endywię zawinąć w plasterek szynki i umieścić w naczyniu do zapiekania.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 3Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszaj trzepaczką.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 4Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 5Dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 6Wlej sos beszamelowy na endywię w naczyniu do zapiekania. Posyp startym serem.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
  • Endywie zapiekane z szynką - Przygotowanie krok 8Endywia z szynką jest już gotowa!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: