Endywie zapiekane z szynką
zagłosuj teraz
Klasyczne, proste danie, które nie wymaga wielu składników: oczywiście endywia z szynką! Wspaniałe sezonowe endywie podawane z kremowym sosem beszamelowym i serem zapiekanym, z przyjemnością się nimi delektujemy :-) Pocieszający przepis, którym uwielbiamy delektować się w cieple naszej jadalni.
Składniki
4
Szacowany koszt: 5.3Euros€ (1.33€/porcja)
Materiały
- Naczynie żaroodporne 30 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
Oczyść endywię i gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
Każdą endywię zawinąć w plasterek szynki i umieścić w naczyniu do zapiekania.
Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszaj trzepaczką.
Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć.
Dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Wlej sos beszamelowy na endywię w naczyniu do zapiekania. Posyp startym serem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
Endywia z szynką jest już gotowa!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!