Szynka z endywią au gratin

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
50 min

Klasyczne, proste danie, które nie wymaga wielu składników: oczywiście endywia z szynką! Wspaniałe sezonowe endywie podawane z kremowym sosem beszamelowym i serem au gratin, z przyjemnością się nimi delektujemy :-) Pocieszający przepis, którym uwielbiamy delektować się w cieple naszej jadalni.


Składniki

4
Szacowany koszt: 5.3 (1.33€/porcja)

Materiały

  • Naczynie żaroodporne 30 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min

  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 1Oczyść endywię i gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 2Każdą endywię zawinąć w plasterek szynki i umieścić w naczyniu do zapiekania.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 3Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszać trzepaczką.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 4Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 5Dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 6Wlać sos beszamelowy na endywię w naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
  • Szynka z endywią au gratin - Przygotowanie krok 8Endywia z szynką jest już gotowa!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+