Szynka z endywią au gratin
zagłosuj teraz
Klasyczne, proste danie, które nie wymaga wielu składników: oczywiście endywia z szynką! Wspaniałe sezonowe endywie podawane z kremowym sosem beszamelowym i serem au gratin, z przyjemnością się nimi delektujemy :-) Pocieszający przepis, którym uwielbiamy delektować się w cieple naszej jadalni.
Składniki
4
Szacowany koszt: 5.3Euros€ (1.33€/porcja)
Materiały
- Naczynie żaroodporne 30 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
- Oczyść endywię i gotuj we wrzącej wodzie przez 10 minut.
- Każdą endywię zawinąć w plasterek szynki i umieścić w naczyniu do zapiekania.
- Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszać trzepaczką.
- Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć.
- Dopraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
- Wlać sos beszamelowy na endywię w naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 220°C.
- Endywia z szynką jest już gotowa!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!